Ce faci atunci când ai probleme cu somnul? Deși nu-ți rezolva problema, trebuie să știi că nu este singura persoană care nu poate dormi. Societatea în care trăim, producătoare de stres, este cea care a dereglat somnul multora dintre noi. Ce soluții ai la îndemână? Evident, primul lucru care îți vine în minte este: farmacia. Prin urmare, iată ce trebuie să știi despre acest tip de medicamente!
Medicamentele și somnul
Există pe piața farmaceutică medicamente care ajută pacienții să fie mai liniștiți și să se poată odihni, deoarece medicamentele respective favorizează sau forțează somnul.
Hipnoticele sau somniferele sunt medicamente care acționează neselectiv asupra sistemului nervos central. La doze terapeutice pot fi fie hipnocoercitive, adică forțează instalarea unui somn asemănător celui fiziologic, fie sunt hipnoinductoare, adică favorizează somnul.
Sedativele sunt medicamente care acționează neselectiv asupra sistemului nervos central, îl deprimă la doze terapeutice sedative și produc o stare de liniște, prin diminuare hiperexcitabilității senzitive și psihomotorii.
Hipnocoercitivele acționează difuz asupra unor segmente ale SNC: scoarță cerebrală, formațiune reticulată, talamus. Hipotalamus. Efectele de deprimare ale sistemului nervos central sunt de intensitate gradată și sunt doză-dependente. Astfel, hinocoercitivele provoacă următoarele: sedare, somn hipnotic, somn narcotic, comă și moarte.
Efectele de deprimare sunt vizibile asupra aparatului respirator, a aparatului cardio-vascular și a temperaturii corpului, aceste efecte fiind și ele doză dependente. Aceste medicamente forțează somnul chiar la indivizii normali, care nu suferă de insomnie.
Somnolența reziduală
La administrarea hipnocoercitivelor, mai înainte de a se instala somnul asemănător cu cel fiziologic, se instalează somnolența. Trezirea din somnul indus de aceste hipnocoercitive se face greu, iar după trezire se menține o stare de somnolență, denumită „somnolență reziduală”.
Apar modificări ale Electroencefalogramei nocturne. Apar modificări ale tipurilor de somn. Scurtează durata somnului paradoxal REM (rapid eye movement) (adică scurtează durata somnului rapid, cu mișcări ale globilor oculari și cu vise) și măresc durata somnului lent nonRem (non rapid eye movement). Produc obisnuință, cu tendința măririi dozelor. Produc dependență fizică, cu sindrom de abstinență.
Sindromul de abstinență dat de hipnoinductoare constă în stimularea sistemului nervos central până la convulsii. La oprirea bruscă a tratamentului, apare un efect de reapariție a insomniei cu vise neplăcute. Provoacă modificări enzimatice, astfel că influențează metabolizarea altor medicamente prin inducție enzimatică. Adică, alte medicamente administrate împreună cu hipnocoercitivele vor fi metabolizate mai mult decât normal și vor avea concentrații plasmatice mai mici.
Supradozarea pune în pericol viața. Cea mai mare intensitate a acestor efecte adverse ale hipnocoercitivelor se regăsește la barbiturice.
Hipnoinductoarele duc la o deprimare a sistemului nervos central care nu este dependentă de doză, neproducând somn narcotic nici la doze mari. Aceste medicamente acționează pe anumite zone ale sistemului nervos central. Efectul lor este evident în hiposomnii. Intrarea și ieșirea din somnul indus se face cu apariția somnolenței. Trezirea din somn este ușoară. Nu reduc durata somnlui REM și nu produc la oprirea bruscă a tramentului vise neplăcute.
Efectele asupra circulației și respirației dezvoltă obișnuință și farmacodependență mai reduse decât hipnocoercitivele. Ca hipnoinductoare folosite în terapie sunt substanțele active de tip benzodiazepine (diazepam, alprazolam, nitrazepam, clonazepam), imidazopiridine (zolpidemul) și ciclopirolonele (zopiclona). Se pot folosi și barbituricele la doze mici sedative.
Alternative?
Sedativele sunt acele medicamente care induc starea de liniște. Aceste sunt barbituricele la doze mici sedative, anumite bromuri administrate intravenos și sedativele vegetale (preparate pe bază de Valeriana, Passiflora și Crategus, adică Păducel).
Dintre aceste substanțe folosite în terapeutică, barbituricele și benzodiazepinele necesită formular specific TAB II (prescripție de culoare verde), care este în 4 exemplare (câte un exemplar pentru medic, casa de asigurări, farmacie și pacient). Fără o astfel de prescripție, pacientului nu i se poate elibera medicamentul din farmacie.
Preparatele din plante pe bază de valeriană, Passiflora sau Crategus (Păducel) se pot elibera fără o prescripție medicală.
Atunci când există combinații de substanțe active de tipul barbituricelor cu extracte din plante, medicamentele respective necesită o prescripție care este valabilă 6 luni de zile.
Nu faceți abuz de mediamente, chiar dacă v-au fost prescrise de către medic. Respectați dozele și indicațiile medicului specialist!
Articol realizat de Andreea M.