Acasă Editoriale Sănătate Probleme cu d...

Probleme cu depresia?

Ai probleme cu depresia, dar ești sătul de medicamente? Există remedii naturale care, prin efectul lor terapeutic, sunt o soluție împotriva depresiei. Atenție! Aceste plante trebuie folosite cu grijă, pentru a beneficia într-adevăr de efectul lor terapeutic.

Simplu ca… sunătoarea

Sunătoarea sau Hypericum perforatum este o plantă erbacee, perenă, care crește spontan sau cutivată. Se mai numește popular „Pojarniță”. Este întâlnită în toată România, pe locuri destul de uscate, calcaroase, prin fânețe, la marginea drumurilor și pădurilor, de la câmpie până în zona subalpină. Predomină totuși în zona deluroasă. Ea este răspândită pe toate continentele lumii.

Sunătoarea se recunoaște prin florile galbene, grupate în inflorescențe cimoase. Petalele prezintă puncte negre sau brune, care se văd prin transparență, sunt de fapt glande secretoare de ulei volatil. La nivelul acelor puncte se găsesc și substanțele hipericină și pseudohipericină cu proprietăți terapeutice.

Are utilizări atât în medicina umană cât și în cea veterinară, datorită conținutului de substanțe cu rol benefic pentru organism: și anume flavone și carotenoide în floare și acizii cafeic și clorogenic în herba. Herba este partea superioară uscată a plantei (tulpina, cu florile și frunzele).

Recoltarea presupune anumite aspecte. Părțiele aeriene înflorite se recoltează în timpul înfloririi, până în momentul formării fructelor, pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua. Se usucă la umbră, în strat subțire și se întoarce din când în când. Uscarea artificială se face la o temperatură de 35 C. Se păstrează în saci textili sau de hârtie, la loc ferit uscat.

Efecte

Acțiunile determinate de sunătoare sunt următoarele:

  • efect coleretic-colagog (stimulează contracția veziculei biliare și secreția bilei) prin acidul cafei și acidul clorogenic.
  • efect cicatrizant prin flavone și carotenoide.
  • antipruriginoasă prin uleiul volatil.
  • antidepresivă prin hipericină și pseudohipericină.

Modalități de utilizare

Se întrebuințează sub formă de infuzie 1-3% in afecțiuni gastro-intestinale (ulcer gastric și duodenal), colite, colecistite. Se întrebuințează extern pentru arsuri sub formă de ulei, obținut prin macerarea la cald a produsului vegetal în grăsime vegetală sau animală.

Extractele standardizate în hipericină se utilizează în tratamentul depresiilor de vârsta a treia.

Hipericina este un antidepresiv eficient cu acțiune similară antidepresivelor standard, având ca mecanism de acțiune inhibarea unor enzime care sunt implicate în degradarea neurotransmițătorilor noradrenalină, adrenalină și serotonină.

Pentru dischinezie biliară și stimularea funcției hepatice. Se face infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată, bine mărunțită, peste care adaugă 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 15-20 minute. Se strecoară. Se beau câte 2-3 căni pe zi.

O altă variantă este să se facă infuzie din 2 linguri de plantă uscată și 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 15-20 minute și se bea câte o lingură după fiecare masă.

Contraindicată blonzilor

Preparatele pe bază de sunătoare nu sunt recomandate persoanelor blonde și animalelor cu părul alb, deoarece produc fotosensibilizare.

Preparatele pe bază de sunătoare sunt contraindicate în sarcină pentru că s-a constatat inducerea unui efect uterotonic (stimularea contracției uterului) la animalele de experiență.

  • Nu se administrează în alăptare, pentru că hipericina inhibă secreția de prolactină și implicit secreția de lapte.
  • Nu se asociază cu heterozidele cardiotonice pentru că modifică titrul plasmatic al digoxinei.
  • Nu se asociază preparatele de sunătoare cu alte antidepresive.
  • Nu se intrerupe brusc tratamentul cu extracte de sunătoare, ci se scade doza și frecvența de administrare.

Depresia și sunătoarea

Pentru efectul antidepresiv se recomandă să se administreze 4 g produs vegetal pe zi sau 0,2-1 mg hipericină pe zi. Efectul antidepresiv se instalează la 8-10 zile de la administrare. Efectul devine maxim după 4-6 săptămâni, tratamentul realizându-se 6-18 luni.

Plantele terapeutice trebuie folosite cu grijă, pentru a beneficia într-adevăr de efectul lor terapeutic.

Articol realizat de Andreea M.

ULTIMELE ARTICOLE