Principii solide pentru o relație de cuplu. Teoria Casei unei Relații Fericite, dezvoltată de renumitul Profesor Emeritus Dr. John Gottman, considerat „Einstein of Love”, matematician de formare și doctor în psihologie, oferă pe baza a peste 40 de ani de cercetare a peste 3000 de cupluri algoritmul necesar a fi urmat pentru a avea o relație funcțională și fericită, informează doc.ro.
Principii solide pentru o relație de cuplu
Iată care sunt cele 7 principii care contribuie la succesul unei relații pe termen lung:
1. Construirea Hărților Iubirii
Pentru a avea o relație fericită și de lungă durată este nevoie să cunoașteți universul interior al celuilalt. Lumea interioară a partenerului – vise, gânduri, emoții, aspirații, talente – este o lume unică și fascinantă. Asemenea amprentei digitale. Cu cât îl cunoaștem mai bine pe cel de lângă noi, cu atât relația devine mai puternică în situații de viață stresante.
Trebuie să va faceți o prioritate din a construi Hărțile Iubirii și să vă faceți timp pentru a va cunoaște unul pe celălalt. Întotdeauna veți avea ceva nou de descoperit la persoana pe care o iubiți.
2. Împărtășirea Afecțiunii și Admirației
Cheia este ca aprecierea să devină un aspect important în relația voastră. Este mai puțin important că-ți admiri partenerul, decât este să apreciezi cu voce tare lucrurile pozitive pe care le aduce în relația voastră. Când îl vezi făcând ceva util, profund sau ceva ce tu apreciezi, comentează pe baza acestui aspect într-un mod pozitiv.
Dr. Gottman identifică defensivitatea, critica, disprețul și „împietrirea” (interiorizarea) ca fiind cei mai mari dușmani ai relațiilor. Îi numește „cei patru cavaleri ai Apocalipsei”. Aceștia patru duc cuplul pe ultima sută de metri înainte de despărțire. Astfel, atunci când toți aceștia își fac simțită prezența, despărțirea devine o certitudine la 90% dintre cupluri.
De aceea, Afecțiunea și Admirația sunt elementele-cheie ale unei relații fericite. Aprecierile de zi cu zi duc la admirație. Acest lucru consolidează ceea ce Dr. Gottman numește „lucrurile mărunte făcute mai des”.
Nu este suficient doar să vă gândiți la lucrurile pe care le apreciați la partener, ci și să fiți recunoscători sau mândri față de partener. Sentimentele trebuie exprimate și împărtășite pentru ca omul care ți-e alături să știe că este apreciat.
3. Întoarcerea către celălalt și nu întoarcerea spatelui
O relație fericită înseamnă și să răspundeți pozitiv încercărilor de conectare emoțională. Pentru a avea o Casă a Relației de succes, este nevoie ca ambii parteneri să facă și să primească oferte de conectare, la care să răspundă pozitiv.
Suntem ființe emoționale, dornice de a fi înțelese și iubite. Pentru că prietenia dintre parteneri să fie puternică e nevoie că destinatarul să reacționeze pozitiv la mesajul transmis de expeditor, ascultându-l și oferindu-i un răspuns pozitiv la rândul lui. Interacțiunea cu partenerul, chiar dacă e făcută prin gesturi și acțiuni mărunte, aparent banale, alimentează intimitatea și favorizează apropierea între parteneri.
4. Menținerea unei Perspective Pozitive în relație
Cuplurile aflate în relații stabile și satisfăcătoare vorbesc cu afecțiune despre partenerii lor. Există o paletă largă de cercetări în privința puterii pe care o exercită gândurile pozitive și impactul lor asupra sănătății fizice și emoționale.
Beneficiile se extind și la nivelul relației. Exprimându-vă aprecierea pentru partener, veți construi o rezervă pentru sentimentele bune. Această creștere a sentimentelor pozitive tinde să amortizeze stresul prezent în relație și alți factori negativi.
A construi o cultură a aprecierii în casa voastră, a va întoarce unul către celălalt, a crea un sistem puternic de afecțiune și admirație și a construi Hărțile Iubirii, toate acestea sunt instrumente importante pentru dezvoltarea și menținerea perspectivei pozitive.
5. Gestionarea Conflictelor
Găsiți împreună soluții la problemele care pot fi rezolvate. Calea spre o gestionare cu succes a conflictelor e deschisă de tonul blând cu care se inițiază o discuție. Tonul blând, alături de încercările de a repara greșelile protejează relația de cei patru cavaleri ai Apocalipsei despre care am discutat deja: critica, disprețul, defensivitatea și împietrirea.
Dacă învățăm să reparăm greșelile care diminuează negativitatea, dacă învățăm să ne autoliniștim și să îl ajutăm pe celălalt să se liniștească, ajungem cu mult mai multă ușurință la un compromis eficient.
6. Îndeplinirea visurilor/aspirațiilor
Această îndeplinire a aspirațiilor, de cele mai multe ori, stă în spatele celor mai multe conflicte. Este „Cheia Magică” pentru o relație fericită pe termen lung. Secretul este să acceptați diferențele existente între voi și să încercați să înțelegeți de ce sentimentele celuilalt asupra unei anumite pobleme sunt atât de puternice. Este nevoie să acceptați că uneori visurile și aspirațiile partenerului nu coincid cu ale voastre. Respectați-le și prețuiți-le, chiar dacă sunt diferite și încorporați-le în terenul comun al relației voastre.
7. Sensul comun împărtășit despre idealuri, credințe, simboluri
Acesta este „acoperișul casei” pentru o relație fericită și implică recunoașterea visurilor comune și crearea unui înțeles comun în viața voastră împreună. Scopul este de a identifica înțelesul comun asupra credințelor, idealurilor, simbolurilor și obiectivelor de viață.
Când doi oameni găsesc un înțeles comun, sunt dispuși să-și susțină aspirațiile unul altuia, chiar și atunci când nu există prea mult câștig personal din acest lucru. Găsirea sensului comun este esențială pentru a avea o relație echilibrată și plină de satisfacție de-a lungul vieții.
[…] Citeste mai mult […]