8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Prin tribunale ca prin viață: Raed Arafat, despre vaccinarea împotriva COVID-19

Prin tribunale ca prin viață: Raed Arafat, despre vaccinarea împotriva COVID-19

În cadrul emisiunii „Prin tribunale ca prin viață”, difuzată pe data de 22 februarie, Mihaela Olaru l-a avut invitat pe secretarul de stat și șeful departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Emisiunea a avut ca temă principală informarea despre vaccinarea anti-Covid-19.

 

Foto Horia Bodeanu

 

„De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?”, „Cum funcționează vaccinurile împotriva noilor tulpini ale virusului?”, „O persoană cu boli cronice asociate, se poate vaccina?” sunt doar câteva întrebări la care Raed Arafat a răspuns.

Doctorul amintește că vaccinurile, de-a lungul istoriei, au salvat vieți și au redus impactul unor boli foarte grave, unele fiind chiar eradicate, cum este variola.

 

Vaccinarea anti-covid este o acțiune voluntară, nu obligatorie. De ce este însă recomandat să ne vaccinăm?

Invitatul oferă o perspectivă amplă asupra acestei întrebări. El pornește de la faptul că s-au efectuat studii conform cărora există dovezi că vaccinul nu numai că protejează împotriva unei forme severe, dar și previne infectarea.

Raed Arafat spune că vaccinul ajută ca în cazul unei infectări să dezvoltăm o formă ușoară la această boală care nu numai că poate să omoare, dar lasă sechele celor care supraviețuiesc.

Cei care fac o formă intermediară pot rămâne cu probleme pulmonare care vor avea un impact asupra lor pe o perioadă lungă de timp. Vaccinându-ne ne protejăm pe noi, pe cei apropiați și implicit este un pas înainte ca țara să ajungă la un nivel crescut de vaccinați astfel încât răspândirea virusului să scadă semnificativ.

Acest lucru va permite reluarea activităților cât mai aproape de normalitatea cunoscută înainte de pandemie.

În România, dar și în alte țări, o persoană nu poate opta pentru unul dintre vaccinuri, însă la vaccinul Astra Zeneca există o limită maximă de vârstă, de 55 de ani. Limita minimă de vârstă la Pfizer este 16 ani, iar la Moderna 18 ani.

Doctorul Arafat spune că este recomandat ca o persoană cu boli cronice să se vaccineze, dar mai întâi trebuie să se consulte cu medicul care îl tratează pentru afecțiunile respective. Se poate să îi fie recomandat un anumit tip de vaccin în funcție de caz.

De reținut este că virusul are un impact mult mai mare asupra sănătății persoanelor cu boli cronice asociate.

Conform doctorului Arafat, majoritatea efectelor adverse sunt trecătoare și durează între 12 și 24 de ore; reacțiile pot fi diverse, de la o durere locală unde s-a făcut injecția, până la dureri musculare, febră, frisoane sau amețeli. Poate exista însă și un răspuns mai sever din partea persoanelor care fac o reacție adversă gravă. Din acest motiv toate centrele de vaccinare au în dotare tot ceea ce este necesar pentru a trata persoana respectivă într-o astfel de situație.

Doctorul clarifică faptul că vaccinul se face în două reprize: prima doză și rapelul. Nu există la acest moment indicații că trebuie un rapel anual.

El explică faptul că studiile vor arăta pentru cât timp vor avea efect vaccinurile anti-covid.

Se fac analize ai anticorpilor celor vaccinați, care ulterior vor determina dacă, după o anumită perioadă de timp, este necesară încă o doză de rapel cu aceeași formulă de vaccin sau un alt rapel care să acopere și alte tulpini. Nimic nu este concret la acest moment până când aceste analize și studii nu vor fi finalizate.

Ce altceva ar trebui să mai reținem din răspunsurile date de doctorul Raed Arafat:

• Sunt studii care arată că eficiența împotriva noilor tulpini există, însă gradul de eficacitate variază de la un vaccin la altul. La acest moment companiile producătoare de vaccinuri discută dacă trebuie făcute vaccinuri modificate pentru a acoperi tulpinile noi.

• Între Moderna și Pfizer mecanismul cu ARN messenger este la fel, însă, la Astra Zeneca este virus atenuat, deci diferit. Din acest motiv nu este recomandat ca pentru a doua vaccinare să se utilizeze un vaccin cu o altă compoziție.

• Se poate face vaccinare anti-covid chiar dacă s-a făcut și vaccinul antigripal.

• Dacă nu se face o a doua doză, nu se capătă imunitatea necesară împotriva virusului.

• Testele care arată evoluția titrului anticorpilor IgG împotriva noului coronavirus se fac la cerere.

Doctorul Arafat recomandă ca aceste teste să fie făcute după cel puțin 10 zile de la cea de a două doză, pentru a vedea care este reacția corpului.

• La acest moment nu există valabilitate la certificatul de vaccinare.

Raed Arafat atrage atenția că împotriva oricărei noi tulpini a virusul SARS-CoV-2 cea mai bună soluție rămâne prevenția. Cele mai importante măsuri sunt purtarea măștii, distanțarea socială, dezinfecția și evitarea locurilor aglomerate pentru minimalizarea riscului de infectare.

„România s-a descurcat bine până acum. Trebuie să evităm să punem România într-o situație a unui vârf care să fie greu de controlat, pentru că am trecut printr-un vârf dificil în luna Noiembrie, și să trecem prin această situație cu puține pagube și vieți pierdute”

Discuția se extinde până la comportamentele persoanelor publice care instigă la nerespectarea măsurilor de prevenție.

Arafat declară că „cine spune populației dați-vă jos masca este exact ca și cum ar spune infectați-vă și puneți-vă viața în pericol. Cu siguranță nici nu îi interesează viața celor cu care vorbesc și nici nu înțeleg despre ce este vorba și vorbesc în necunoștință de cauză. Nu este momentul să ne dăm jos masca, este momentul să păstrăm măsurile care au fost recomandate.”

În încheiere, Arafat a dat asigurări că „toată lumea muncește pentru a rezolva problema și pentru a ieși cât mai repede din această criză. Nimeni nu vrea să stea o zi în plus în această criză”. El reamintește că „este importantă respectarea măsurilor necesare luate la acest moment pentru a menține situația sub control și a păstra România în continuare în situația bună în care se află.”

 

Un articol de ELISA OLARU

 

Aflați toate răspunsurile date de Raed Arafat despre vaccinarea împotriva covid-19 accesând video-ul următor

Sourcea7tv


ULTIMELE ARTICOLE

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]