
Sala pașilor pierduți, un altar al tuturor timpurilor, unde cu mulți ani în urmă, mai precis, acum 20 de ani, m-am pierdut în mulțimea gulerelor albe și a robelor negre pline de viață. Nu am cum să uit momentul în care am pășit cu emoție într-o lume necunoscută până atunci, însă intram încrezătoare și cu dorința de a ajunge un avocat bun, iubit de oameni și respectat de colegi. Închid ochii și parcă văd: o tânără avocată stagiară, cu o privire pătrunzătoare care strălucea, însă nu datorită ei, ci pentru că purta roba de avocat, cea care o punea în valoare și ia dat o misiune clară în lupta pentru Dreptate și Adevăr.
Ochii îmi lăcrimau și nu reușeam să înțeleg, cum poate fi Dumnezeu atât de bun cu mine și să-mi dăruiască misiunea vieții mele, aceea de a fi în slujba oamenilor. Drumul meu profesional nu a fost ușor, însă am avut noroc. În sălile cu paşi pierduţi din Palatul de Justiţie am avut șansa de a cunoște nume mari ale avocaturii româneşti, o parte dintre ei mi-au fost mentori, alții, au fost oameni de la care am avut de învățat.
Povestea celor două avocate care m-au inspirat mult în viață.
Când mă gândesc la Ella Negruzzi, mă gândesc la prima femeie avocat pledant din România. A militat pentru egalitatea de şanse a femeilor într-o Românie conservatoare, a luptat pentru emanciparea femeii în perspectiva participării acestora în toate domeniile vieţii sociale şi ocuparea de funcţii în raport cu pregătirea şi capacitatea fiecăreia, nu pe criterii discriminatorii. În documentarea pe care am făcut-o cu privire la Sarmiza Bilcescu, pot spune că este prima studentă din lume la o facultate de drept, totodată este prima femeie licenţiată în drept. Da, este prima femeie din lume, care a obţinut titlul academic de Doctor în Drept, la Paris în 1890, cu teza: „Condiţia legală a mamei în dreptul roman şi dreptul francez”, tema tezei fiind simbolică şi totodată semnificativă. A trăit într-o epocă în care femeile nu aveau drepturi civile depline, drepturile sociale erau incomplete şi nu aveau nici drepturi politice egale cu cele ale bărbaţilor. La înscrierea la Facultatea de drept din Paris a existat un argument de logică afirmat de Sarmiza Bilcescu, care a răsturnat vechile cutume ale Universităţii dominate de bărbaţi: „Într-o ţară în care chiar şi pe uşile închisorilor stă scris: Libertate, Egalitate, Fraternitate, nu puteţi împiedica o femeie să se instruiască, doar pentru că este femeie”. Între Avocata Sarmiza Bilcescu şi Regina Maria a României s-a născut o prietenie sinceră şi statornică. În concluzie, cele două personalităţi feminine ale avocaturii din România, Ella Negruzzi și Sarmiza Bilcescu pot inspira pe orice femeie și pot fi modele de urmat.