joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia. Cum a reacționat Departamentul de...

Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia. Cum a reacționat Departamentul de Stat al SUA?

În cadrul unui prim test al sistemului antiaerian rusesc S-400, recent achiziţionat de Ankara, Turcia a lansat, în premieră, o rachetă, informează Reuters. Departamentul de Stat al SUA a apreciat drept „inacceptabilă” achiziţia acestui sistem. NATO şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de folosirea, de către Turcia, a sistemului S-400, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

„Sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că SUA a exprimat „la cel mai înalt nivel” faptul că achiziţia de S-400 este „inacceptabilă” şi că Washingtonul se aşteaptă ca acest sistem să nu devină operaţional.

„Dacă se confirmă, condamnăm ferm lansarea acestei rachete, pe care o vedem incompatibilă cu responsabilităţile pe care Turcia le are faţă de NATO şi partenerul său strategic, SUA”, a adăugat Ortagus.

Presa turcă a relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

„Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziţionării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au ameninţat Ankara şi cu alte sancţiuni.

Pe de altă parte, Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva ameninţărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

Ankara mai spune că nu a primit nicio ofertă alternativă rezonabilă în acest sens de la partenerii săi din Alianţă.

S-400 este un sistem mobil de apărare antiaeriană care poate intercepta avioane, rachete şi alte obiective aeriene.

Sistemul este compus în general din mai multe rachete, un radar, un post de comandă şi poate fi transportat de un vehicul special.

S-400 poate funcţiona cu rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...