8.5 C
București
sâmbătă, 10 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia. Cum a reacționat Departamentul de...

Primul sistem rusesc S-400 ajunge în Turcia. Cum a reacționat Departamentul de Stat al SUA?

În cadrul unui prim test al sistemului antiaerian rusesc S-400, recent achiziţionat de Ankara, Turcia a lansat, în premieră, o rachetă, informează Reuters. Departamentul de Stat al SUA a apreciat drept „inacceptabilă” achiziţia acestui sistem. NATO şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de folosirea, de către Turcia, a sistemului S-400, relatează DPA, preluată de Agerpres.

„Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate şi poate afecta relaţiile dintre aliaţii NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Alianţei cu sediul la Bruxelles.

„Sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian şi antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat că SUA a exprimat „la cel mai înalt nivel” faptul că achiziţia de S-400 este „inacceptabilă” şi că Washingtonul se aşteaptă ca acest sistem să nu devină operaţional.

„Dacă se confirmă, condamnăm ferm lansarea acestei rachete, pe care o vedem incompatibilă cu responsabilităţile pe care Turcia le are faţă de NATO şi partenerul său strategic, SUA”, a adăugat Ortagus.

Presa turcă a relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete sol-aer pentru prima dată în condiţii operaţionale în apropierea oraşului Sinop de la Marea Neagra vineri.

„Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

SUA au exclus deja Turcia din parteneriatul lor cu privire la avioanele de luptă F-35 din cauza achiziţionării sistemului de rachete rusesc S-400 şi au ameninţat Ankara şi cu alte sancţiuni.

Pe de altă parte, Turcia susţine că are nevoie de propriul sistem de apărare antirachetă împotriva ameninţărilor din Siria vecină, o ţară afectată de un război civil.

Ankara mai spune că nu a primit nicio ofertă alternativă rezonabilă în acest sens de la partenerii săi din Alianţă.

S-400 este un sistem mobil de apărare antiaeriană care poate intercepta avioane, rachete şi alte obiective aeriene.

Sistemul este compus în general din mai multe rachete, un radar, un post de comandă şi poate fi transportat de un vehicul special.

S-400 poate funcţiona cu rachete cu rază de acţiune scurtă, medie şi lungă.ULTIMELE ARTICOLE

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică

Familia Dărvășan încheie anul cu un nou album de muzică creștină 100% original. Ramona Și Cornel Dărvășan formează o familie de peste 3 ani....

Lupta împtriva anxietății

Lupta împtriva anxietății este un proces cu care ne confruntăm zilnic pentru a nu cădea în capcana depresiei. Ce putem face cu strezul și...

România nu va intra în Schengen

România nu va intra în Schengen! Extinderea Spațiului Schengen nu va avea loc pentru România și Bulgaria. Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a...

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]