sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Prima zi de școală în Belarus vine cu arestări în rândul liceenilor...

Prima zi de școală în Belarus vine cu arestări în rândul liceenilor și studenților

Sute de tineri au demonstrat față de președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, iar forțele de ordine n-au ezitat să intervină și să facă zeci de arestări. Imaginile cu tinerii luați brutal pe sus de polițiști și duși în arest au fost făcute publice.

Studenții și liceenii au ieșit în stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko și au protestat față de politica autoritară a președintelui.

Au fost urmăriți permanent de poliție, care a trecut la arestări.

Zeci de tineri au fost luați pe sus brutal de polițiști și duși în arest, în timp ce încercau să formeze un lanţ uman în centrul Minskului, capitala fostei republici sovietice.

„Fasciştilor”, „Acesta este oraşul nostru”, „Credem, putem, învingem”, scandau studenţii.

Manifestaţia, organizată la 1 septembrie, ziua când în mod tradiţional începe noul an şcolar în toată fosta Uniune Sovietică, i-a reunit pe studenţii mai multor instituţii universitare din Minsk.

Tineretul belarus constituie unul dintre pilonii mobilizării împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, 66 de ani, după realegerea lui considerată frauduloasă de către adversarii săi, la 9 august.

https://www.a7tv.ro/protestele-anti-lukasenko-continua-pentru-a-patra-noapte-consecutiv/

Acest scrutin a declanşat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rând cu manifestaţii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk.

Autorităţile belaruse au respins dialogul cu opoziţia şi au arestat numeroşi politicieni, grevişti şi jurnalişti.

Cu toate acestea, ele nu au reprimat în mod violent protestele, cum au făcut în primele zile ale contestării, soldate atunci cu trei morţi şi zeci de răniţi.

Până acum, Aleksandr Lukaşenko a propus doar un vag proiect de reformă constituţională pentru a ieşi din criză, calificându-i în acelaşi timp pe manifestanţi drept „şobolani” şi apărând cu vestă antiglonţ şi ţinând o armă automată în mână la reşedinţa sa din Minsk, nu departe de manifestaţiile opoziţiei.

SourceDigi24

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...