Prietenii potriviți – un antidot

Prietenii potriviți sunt un antidot pentru haosul din viața ta, spune Jordan Peterson. În schimb, prietenii nepotriviți nu ne sunt de ajutor, afundându-ne și mai mult în crizele prin care trecem. Așa că, nu strică să te întrebi ce fel de prieteni ai: potriviți sau nepotriviți?

Prietenii potriviți din viața ta

Anul acesta, Bookfest a avut o mare surpriză, cel puțin pentru mine. Cartea lui Jordan Peterson din care am prezentat până acum primele două capitole, a fost tradusă în limba română sub titlul 12 Reguli de viață – Un antidot la haosul din jurul nostru. Iată că, destul de repede, dat fiind că lansarea mondială a fost la începutul anului, a devenit accesibilă și vorbitorilor de limbă română.

Este minunat pentru că această carte este capabilă, dacă este citită și apoi aplicată (frumusețea regulilor este că pot fi aplicate și testate), să schimbe în bine viața oricui, indiferent de cât mult haos ar fi în viața cuiva. Jordan Peterson ne aduce aminte că ne naștem într-o lume în care se dă o luptă neîncetată între haos și ordine și că viața noastră devine, inevitabil, și ea un teren de bătălie al acestui război cosmic.

Capitolul trei al cărții, Fii prieten cu oameni care vor ce-i mai bine pentru tine, expune cu o claritate tulburătoare importanța unui lucru pe care îl știe, într-un anume sens, toată lumea. Și anume că destinul nostru este influențat decisiv de oamenii cu care ne însoțim, de cei care ne sunt tovarăși de drum în aventura vieții.

Prietenii potriviți și nepotriviți

Cineva îmi povestea că a rămas fără o instalație electrică cu beculețe colorate din cauza bateriilor care s-au scurs în ea. Am întrebat ce se întâmplase. Mi-a spus că bateriile care s-au scurs nu erau foarte vechi, adică nu uitase de ele, dar amestecase baterii noi cu baterii mai vechi. Eu tocmai terminasem capitolul pe care îl discutăm acum și întâmplarea cu bateriile m-a izbit ca o ilustrare extraordinar de puternică din domeniul fizico-chimic a ideii centrale a capitolului.

prietenii potriviți

Uneori viața e foarte interesantă, când anumite lucruri se leagă în acest fel. De ce povestea cu bateriile a venit la fix zece minute după îl ascultasem pe Jordan Peterson avertizându-ne că energia noastră vitală este în pericol de a fi înghițită de cei din jurul nostru? Pentru că exact asta se întâmplă și atunci când amesteci o baterie mai veche cu baterii mai noi. Toate bateriile mai noi vor funcționa la nivelul bateriei celei mai slabe. Și problema cu prietenii nepotriviți este tocmai aceasta, că vârtejul lor autodistructiv înghite pe toți cei care sunt în apropierea lor. Cine sunt prietenii nepotriviți? Acei prieteni pe care nu i-am dori drept prieteni pentru copiii noștri sau pentru nimeni altcineva.

Salvează prietenii potriviți!

Avem prieteni pe care credem că putem să-i ajutăm să își rezolve anumite probleme de viață. Aceste probleme, mai devreme sau mai târziu, îi vor distruge sau cel puțin îi vor conduce să sfârșească în vreo fundătură a vieții. Peterson ne avertizează că cel mai probabil noi vom fi cei trași în groapă, în ciuda celor mai bune intenții de a-l scoate pe cel căzut din ea.

Nimeni nu poate să salveze pe cineva care nu vrea să fie salvat. Deci înainte de a ne apropia și a întinde mâna, să ne asigurăm că ni s-a cerut ajutorul. Și chiar și atunci să fim foarte atenți. În orice caz, Peterson ne aduce aminte că de multe ori doar ne păcălim atunci când ne imaginăm că vrem să salvăm pe cineva. Că de cele mai multe ori doar vrem să părem buni și salvatori, fără a fi dispuși cu adevărat să ne asumăm responsabilitatea unei astfel de încercări, care nu e niciodată ușoară.

A treia regulă din cele douăsprezece ne spune că este de o importanță vitală să ne înconjurăm de oameni care se străduiesc în mod constant să trăiască frumos, să facă din lumea asta un loc mai bun, nu mai rău și care ne vor binele. Dacă vom proceda așa, șansele să ne fie bine vor crește vertiginos. Dar pentru a aprecia cu adevărat puterea acestei reguli este neapărat necesar să citești întregul capitol din cartea lui Peterson, mai ales că acum o poți găsi în limba română.

Articol realizat de Cătălin Ionete

Articolul precedentGrija de noi înșine
Articolul următorSlăbește sănătos

ULTIMELE ARTICOLE