Florin Amariei – A7TV – Trăiește viitorul!

Florin Amariei

Anul acesta (2017) se împlinesc 31 de ani de când în sufletul meu s-au născut două visuri: să am o familie împlinită şi să ajut cât mai mulţi oameni să fie fericiţi. Aveam pe atunci 10 ani şi citeam o carte de dezvoltare personală în care se spunea că dacă vrei să-ţi vezi visurile împlinite, e bine să ţi le notezi şi să le urmăreşti toată viaţa. Ceea ce am şi făcut. Cu entuziasm şi cu credinţa că într-o zi mi se vor împlini aceste două visuri.

Încă din adolescenţa timpurie, am găsit împlinire în „consilierea” apropiaţilor mei (atât cât mă pricepeam la acea vârstă). Nu aveam bucurie mai mare decât să văd cum un prieten răvăşit pe interior  găseşte puterea să se ridice şi să-şi continue viaţa cu bucurie.

Timpul a trecut şi a venit vremea alegerii profesiei. În acea vreme, gândeam cam aşa: modalitatea cea mai bună prin care pot să ajut cât mai mulţi oameni este pastoraţia. Aşadar, am urmat cursurile Facultăţii de Teologie şi am devenit pastor.

Tot în acea perioadă, m-am şi căsătorit cu Oana. Împreună avem doi copii (Lorand 15 ani şi Hanne 17 ani).

În tot acest timp (de la 10 ani încoace), mi-am urmat cu perseverenţă cele două visuri din copilărie. Sunt împreună cu Oana de aproape 20 de ani. Avem o relaţie pe care îmi e greu s-o descriu în puţine cuvinte (mi se pare că ştirbesc din frumuseţea şi bogăţia pe care o trăim împreună). Totuşi, aş spune 2-3 gânduri: e o relaţie completă, împlinită, fericită, haioasă, matură, pe care nu aş schimba-o pentru nimic în lume. Într-un cuvânt: visul legat de familie s-a împlinit mult peste aşteptările mele din copilărie. Mă simt binecuvântat şi sunt recunoscător pentru tot ce mi-a dat Cel de Sus.

Şi acum, povestea celui de-al doilea vis. Din 2005 am început să lucrez la el. Tânăr, entuziast, energic, plin de viaţă, cu aşteptări mari de la mine şi de la activitatea mea. Visam să influenţez zeci de mii de oameni cu mesajul meu. Să văd cum, prin munca mea, oamenii reuşesc să-şi găsească un drum bun în viaţă. Visam să am o influenţă de impact în viaţa multor oameni. Timp de 12 ani, am făcut tot ce am putut în acest sens. Au fost ani minunaţi din multe puncte de vedere. Ani în care am văzut cum m-am dezvoltat atât eu cât şi mulţi oameni din sfera mea de influenţă. Ani în care visul meu din copilărie prinsese contur, dar era o problemă continuă: nu se „maturiza”! Era împlinit dar….parţial!

Anul 2015! An de referinţă pentru mine. Într-un moment de linişte, mi-am analizat mai serios viaţa. Ori de câte ori ajungeam la partea cu împlinirea sufletească în privinţa infleuenţei pozitive pe care o am asupra oamenilor, oftam de fiecare dată. Atunci am conştientizat, pentru prima dată că, în ritmul în care mergeam atunci, al doilea vis al vieţii mele nu se va împlini niciodată. Ştiam că am multe lucruri valoroase de oferit oamenilor. Vedeam asta eu însumi şi primeam confirmări din partea altora. Şi voiam să inspir pe mult mai mulţi decât o făceam. În consecinţă, am început să mă gândesc serios la o nouă metodă care să dea viaţă visului meu (acela de a inspira pe oameni să-şi ofere lor şi copiilor un mediu sănătos dpdv emoțional, relaţional, intelectual, profesional, etc).

Tot în 2015 am făcut cunoştinţă cu doi oameni care m-au inspirat şi au început să-mi influenţeze viaţa. Ei aveau impact asupra multor mii de oameni, în timp ce eu continuam să-mi îngrop aspiraţiile din copilărie. Şi de atunci, a început o luptă imensă în mine: să-mi urmez visul sau să rămân în continuare în situaţia în care visul va muri, puţin câte puţin?

Aprilie 2016. Concediu în Cuba. Din cauza fusului orar nu pot să dorm deloc în prima noapte. Mintea mea era într-un singur loc: „Cum aş putea să contribui mai mult la binele cât mai multor oameni?” În acea noapte, mi-au venit zeci de gânduri despre ce aş putea face în continuare cu viaţa mea. Dimineaţa la 05.00 m-am decis: voi demisiona cât de curând şi voi începe să lucrez la un proiect de Traininguri pentru cupluri! De ce familia? Pentru că, în acest domeniu am avut cele mai mari împliniri sufleteşti şi impactul cel mai mare asupra oamenilor (în cei 20 de ani de consiliere, în sutele de seminarii publice pe tema familiei) şi cel mai important – familia mea este una fericită şi împlinită şi pot să vorbesc din propria-mi experienţă, nu din cărţi despre acest subiect. Alt motiv: statisticile şi realitatea arată că familiile societăţii noastre sunt în derivă (în majoritatea cazurilor) şi deci, este o mare nevoie în acest domeniu. Iar peste trei zile, prietenul meu (Simon M.) cu care eram în concediu, mi-a propus un lucru unic în cei 6 ani de când ne cunoaştem: „Aş vrea să investesc nişte bani…şi nu puţini, într-un proiect mare, la nivel naţional, care să aibă impact asupra multor oameni! Vino cu o idee tare! ” El nu ştia nimic din ceea ce mă gândisem eu în nopţile trecute. I-am povestit totul, cuvânt cu cuvânt. A fost încântat şi…am bătut palma!

Au mai trecut câteva luni, în care am vrut să mă asigur că alegerea mea este cea mai bună, iar în noiembrie 2016, am hotărât să reaprind visul copilăriei, urmând un nou drum. În consecinţă, am demisionat şi m-am apucat de noul meu proiect, un curs de Traininguri pentru cupluri. Pe scurt viziunea mea despre o relaţie de cuplu, pe care aş vrea s-o inspir celor de lângă mine, sună cam aşa: „Familia este locul în care se întâmplă câteva lucruri reciproce: iubirea, respectul, înţelegerea, libertatea, îngăduinţa, sprijin în îndeplinirea visurilor partenerului, preocupare pentru nevoile şi dorinţele partenerului. E locul în care creştem împreună (intelectual, profesional, spiritual, emoţional, etc), iar lucrul acesta se întâmplă natural; este locul în care reuşesc să scot ce e mai bun din partenerul meu, punându-i în valoare calităţile. Este locul în care ne raportăm la valori, principii de viaţă sănătoase şi nu la capriciile unuia dintre noi. Iar pe acest fond al relaţiei bune, de încredere, de dragoste reciprocă dintre părinţi, creşte un copil sănătos, care are cele 3 nevoi fundamentale îndeplinite (conectare, competenţă şi control).” Aceasta este, pe scurt, viziunea mea despre o familie împlinită, viziune pe care o trăiesc zi de zi alături de soţia şi copiii mei dragi şi pe care vreau s-o duc mai departe celor ce o aşteaptă.

Visul acesta a început deja să atingă o nouă dimensiune odată cu înfiinţarea noii televiziuni online, A7TV, la care am început să lucrez. În paralel, citesc foarte mult, ascult şi merg la multe cursuri şi îmi pregătesc cursul de Traininguri pentru cupluri.

A-ţi urma visul nu e nici pe departe ceva uşor, simplu şi rapid. Te costă multe: timp, relaţii, energie, bani. De cele mai multe ori, îţi vine să renunţi pentru că, pur şi simplu, nu vezi nici o modalitate de a ţi-l îndeplini. Găseşti, în sfârşit o nouă variantă, te ridici puţin şi… din nou vine eşecul, la pachet cu dorinţa de a renunţa. Probabil, descurajarea te bântuie mai des decât speranţa că vei reuşi. Şi uite-aşa, acest proces se repetă într-un mod obsedant, până când, drumul începe să devină tot mai clar, ideile capătă contur, lucrurile se liniştesc şi…începi să-ţi prinzi visul în mână.  Te uiţi în urmă şi vezi tot drumul pe care l-ai parcurs – nu a fost deloc uşor! Au fost deseori piedici, căzături zdravene, răni mai mari sau mai mici venite poate din partea celor mai apropiate persoane, dezamăgiri repetate, eşecuri peste eşecuri… Dar acum, te uiţi la visul pentru care ai luptat şi constaţi un singur lucru: A MERITAT TOT EFORTUL!

Citeste mai mult