8.5 C
București
duminică, 3 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Președintele ungar János Áder a comparat anexarea ilegala a Crimeei de către...

Președintele ungar János Áder a comparat anexarea ilegala a Crimeei de către Rusia cu tratatul prin care Transilvania a revenit României, după război.

Președintele ungar János Áder a făcut afirmații scandaloase referitoare la modul în care România a preluat Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania după război. Acesta consideră că granițele au fost redesenate în mod arbitrar de către marile puteri.

 

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat „Platforma Crimeei” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

„Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”, a afirmat preşedintele ungar.

„După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a susținut János Áder.

Oficialii de la București au luat atitudine și doresc soluționarea conflictului pe cale diplomatica.

Prin urmare, premierul Florin Cîțu a afirmat că “aceste lucruri le discutam aici, la București”.

Totodată exista surse guvernamentale care susțin ca a fost inițiat, deja, un demers ferm, pe canal diplomatic direct, transmițând ambasadorului ungar la București faptul că partea română a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summit-ul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților din România s-a arata extrem de afectat de afirmațiile președintelui Ungariei:

„Este o declarație belicoasă, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit.

Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie pe baza voinței populare pe baza contextului de la sfârșitul războiului este o jignire”, a spus Orban.

„În mod normal o astfel de declarație nu trebuie lăsată fără răspuns”, a spus Orban.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

În regiunea Moldovei, ploaia este chemată cu rugăciuni

„Când pământul crapă la propriu, ne întoarcem în genunchi… căci Dumnezeu este Cel care „𝖋𝖆𝖈𝖊 𝖘𝖆 𝖗𝖆𝖘𝖆𝖗𝖆 𝖘𝖔𝖆𝖗𝖊𝖑𝖊 𝕾𝖆𝖚 ş𝖎 𝖕𝖊𝖘𝖙𝖊 𝖈𝖊𝖎 𝖗𝖆𝖎, 𝖘𝖎...

Inspectorii ANSVSA au început controalele cu privire la calitatea alimentelor

Inspectorii care activează în cadrul “Comandamentului Sezon Estival 2022”, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unități de alimentație publică și de...

Premierul Ciucă a declarat că SUA este cel mai apropiat aliat militar al României

Premierul a spus că speră că progresele făcute în cooperarea dintre cele două state se vor multiplica în anii următori şi că "parteneriatul Strategic...

Ministrul Mediului a anuțat că fiecare transport de deșeuri va fi verificat

Trasabilitatea deseurilor de ambalaje este insusirea unui sistem de a localiza si urmari traseul cronologic al unui deseu, identificand fiecare inregistrare a sa, de...