8.5 C
București
duminică, 5 decembrie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Președintele ungar János Áder a comparat anexarea ilegala a Crimeei de către...

Președintele ungar János Áder a comparat anexarea ilegala a Crimeei de către Rusia cu tratatul prin care Transilvania a revenit României, după război.

Președintele ungar János Áder a făcut afirmații scandaloase referitoare la modul în care România a preluat Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania după război. Acesta consideră că granițele au fost redesenate în mod arbitrar de către marile puteri.

 

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat „Platforma Crimeei” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

„Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat”, a afirmat preşedintele ungar.

„După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a susținut János Áder.

Oficialii de la București au luat atitudine și doresc soluționarea conflictului pe cale diplomatica.

Prin urmare, premierul Florin Cîțu a afirmat că “aceste lucruri le discutam aici, la București”.

Totodată exista surse guvernamentale care susțin ca a fost inițiat, deja, un demers ferm, pe canal diplomatic direct, transmițând ambasadorului ungar la București faptul că partea română a considerat extrem de nepotrivit mesajul din discursul președintelui Ungariei la Summit-ul privind lansarea platformei internaționale pentru Crimeea, de la Kiev, de luni, prin care compara ocuparea ilegală a Crimeii cu efectele Tratatului de la Trianon.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților din România s-a arata extrem de afectat de afirmațiile președintelui Ungariei:

„Este o declarație belicoasă, care nu are nicio legătură cu realitatea istorică și care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit.

Să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și o decizie pe baza voinței populare pe baza contextului de la sfârșitul războiului este o jignire”, a spus Orban.

„În mod normal o astfel de declarație nu trebuie lăsată fără răspuns”, a spus Orban.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

4 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

La 19 decembrie 2019, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluţia 74/245, care a desemnat data de 4 decembrie drept Ziua Internaţională a Băncilor...

Magda Coman: ”Căutăm prietenie cu autoritățile”

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite, începând cu anul 1992,...

Despre delegarea într-o companie și cum poate aceasta să fie eficientă pentru ambele părți

Pentru ca un business să fie prosper, atât angajatorul cât și angajatul au nevoie de o sincronizare cât mai reușită cu privire la responsabilitățile...

3 DECEMBRIE ÎN ISTORIE

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ("International Day of People with Disability") are scopul de a promova şi implementa...