Cancerul este a doua cauză de deces în lume, aproape 10 milioane de persoane pierzând, în fiecare an, lupta cu această boală. Cel puțin o treime dintre cancerele frecvente sunt, însă, prevenibile. De asemenea, numărul persoanelor care trăiesc cu cancer, al supraviețuitorilor, crește de la an la an în lume.
Acest lucru se datorează creșterii nivelului de cunoștințe despre cancer în rândul publicului general, depistării precoce, introducerii programelor de screening, progresului înregistrat în medicină și, nu în ultimul rând, îmbunătățirii managementului clinic al acestei boli și lansarii de noi politici de sănătate.
Președintele României cu ocazia acestei zile a atras atenția cu privire la îmbunătățirea sistemului medical din România.
„Celebrarea pentru prima dată în România a Zilei Supraviețuitorului de Cancer se datorează, într-o mare măsură, eforturilor societății civile, și implicit dumneavoastră, Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Am decis astfel să confer Înaltul Patronaj ediției din acest an a Conferinței Naționale în semn de recunoaștere a acțiunilor pe care le-ați derulat pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților”, se arată în mesajul președintelui, prezentat de Diana-Loreta Păun, consilier prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică.
Șeful statului a mai arătat că bolnavii de cancer au de suferit, pe lângă boală, și din cauza „politicilor fragmenare” din domeniu și afirmă că sistemul de sănătate trebuie reformat, pentru a pune pacientul în centrul actului medical.
„Am susținut în numeroase rânduri că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă consistentă și de o schimbare de paradigmă care asumă în mod real pacientul în centrul abordării.
Povara cancerului este, din păcate, și o consecință a lipsei unei viziuni unitare pe termen lung, a superficialității investițiilor și a unor politici fragmentare.
Aceste probleme, care trenează de decenii, nu se rezolvă de la sine, ele au nevoie de angajament susținut din partea tuturor celor care au responsabilități în acest domeniu”, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că s-au făcut și progrese în lupta împotriva acestei boli.
”Mă bucur să constat că, în ultima perioadă, România a făcut progrese importante în lupta împotriva cancerului, asumând prin lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului o viziune unitară pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament și recuperarea decalajelor în îngrijirea pacientului.
În aceste zile, seria de evenimente derulate sub umbrela Zilei Supraviețuitorului de Cancer completează o gamă de inițiative care urmăresc să diminueze presiunea acestei maladii asupra sistemului sanitar și să contribuie la crearea unei societăți mai sănătoase.
Rolul societății civile este unul extrem de important în succesul acestui demers, iar organizarea Conferinței reprezintă un exemplu al sprijinului reciproc, al acțiunii solidare și al consensului în jurul unor obiective care ne unesc.
Este esențial ca astfel de bune practici să fie extinse și replicate, întrucât promovarea lor conduce, în mod sigur, la îmbunătățirea rezultatelor.
Schimbarea reală este generată de oameni și cred că experiența de viață și puterea de a merge mai departe a supraviețuitorilor de cancer reprezintă modele de inspirație pentru noi toți”, se mai arată în mesajul președintelui.