8.5 C
București
joi, 26 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate Președinta Comitetului Nobel: ”Lumea trebuie să fie vigilentă în fața amenințărilor la...

Președinta Comitetului Nobel: ”Lumea trebuie să fie vigilentă în fața amenințărilor la adresa presei libere”

Faptul că anul acesta Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de doi jurnalişti este o încercare de a atrage atenţia lumii asupra necesităţii de a apăra o presă liberă şi independentă, afirmă preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, într-un interviu acordat agenţiei de presă nipone Kyodo difuzat marţi, informează Agrepres.

 

“Într-o democraţie este absolut fundamental ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţie. Ştim cu toţii, toate dovezile arată acest lucru, că apărarea cea mai bună în faţa războaielor, a conflictelor armate şi agresorilor din societate este practic democraţia.

Aşadar, avem o verigă esenţială (…). Cu acest premiu am vrut să arătăm că libertatea de exprimare nu este un exerciţiu cotidian pe care să-l considerăm de la sine înţeles, ci este de importanţă vitală pentru buna funcţionare a societăţilor”, a subliniat ea.

”Am văzut campanii de fake news, de exemplu în Brazilia, despre situaţia medicală legată de COVID-19, soluţii farmaceutice. Este de importanţă vitală pentru vieţile oamenilor”, a spus Berit Reiss-Andersen.

“Dacă nimeni nu ia poziţie şi nu dă informaţii, permiţi opresorului să câştige. Tăcerea este susţinătorul regimurilor totalitare”, a adăugat preşedinta Comitetului Nobel.

“De ce spun unii politicieni că nu le plac ziariştii? Pentru că o presă liberă, independentă transmite un mesaj independent, independent de versiunea faptelor pe care vor să o prezinte cei aflaţi la putere”, a conchis aceasta.

SourceAgerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ciolacu: ”Vom observa că măsurile luate de guvern au avut eficiență”

Odată cu intrarea României în criza economică, toate privirile sunt ațintite către actuala coaliție de guvernare. Cei aleși pretind că măsurile luate vor aduce...

Cum scăpăm de kilogramele în plus?

Foarte multe persoane se luptă cu problema kilogramelor în plus. Slăbitul nu este un proces ușor, ba din  contră, câteodată simți că faci tot...

Antonescu: „PNL între prima şi a doua modernizare a României: 147 de ani de liberalism”

Fostul președinte al PNL, din perioada 2009 – 2014, a declarat că nu îi este dor de politică și încearcă să ne aducă la...

Este pachetul de măsuri economice anunțate de coaliție benefic pentru România?

Proiectul ”Sprijin pentru România” a fost anunțat acum ceva timp și pe data de 23 mai se pot vedea, în sfârșit, primele măsuri luate...