Principalele agenţii de presă internaţionale au relatat pe larg, marţi, despre căderea Guvernului român condus de Florin Cîţu, menţionând că adoptarea moţiunii de cenzură de parlament, în plină criză sanitară, marchează începutul unei perioade de instabilitate politică, informează Digi24.
„Aliaţi improbabili în timpuri normale, aleşii USR PLUS (centru-dreapta), fostă membră a coaliţiei guvernamentale, Partidul Social-Democrat (PSD, opoziţie) şi partidul de extremă dreapta AUR au votat concertat pentru a destitui executivul. Liberalii (PNL, la putere) au boicotat votul, denunţând o acţiune «iresponsabilă» a celor trei formaţiuni”, notează AFP.
Ideea este remarcată şi de agenţia britanică Reuters: „USR şi-a unit forţele cu opoziţia ultranaţionalistă AUR şi cu social-democraţii pentru a-l înlătura marţi pe Cîţu”.
„Cel mai probabil scenariu este refacerea coaliţiei precedente care a avut o majoritate de 57%, dar cu un prim-ministru diferit, aceasta fiind singura condiţie a USR PLUS pentru a se realătura guvernului”, arată agenţia de presă britanică, idee accentuată şi de agenţia spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.
Agenţia de presă spaniolă EFE menţionează că „în timp ce PSD a dat de înţeles că va forţa alegerile anticipate, PNL speră că Iohannis, care provine din rândurile acestui partid şi s-a remarcat prin ostilitatea sa faţă de social-democraţi, va menţine PNL la conducerea unui guvern minoritar care va căuta să obţină în parlament susţineri punctuale. USR doreşte însă refacerea coaliţiei cu PNL, dar nu cu Florin Cîţu prim-ministru”.