luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Premiul Nobel în Medicină în anul 2023

Premiul Nobel în Medicină în anul 2023

Premiul Nobel în Medicină în anul 2023. Tratamente împotriva narcolepsiei şi a cancerului? Vaccinuri cu ARN mesager? Premiul Nobel pentru medicină deschide luni sezonul acestor recompense celebre, într-un context marcat de puternice tensiuni internaţionale.

Care sunt câțiva candidați importanți?

  • Cercetările care vizează narcolepsia şi, în special, rolul cheie al unei molecule denumite orexină în această tulburare a somnului ar putea fi recompensate, potrivit mai multor experţi. Aceștia îi citează pe cercetătorul francez Emmanuel Mignot şi pe cel japonez Masashi Yanagisawa pentru aceste descoperiri medicale.
Despre narcolepsie

Narcolepsia, denumită popular „boala somnului”, este o afecțiune cronică a sistemului nervos central. Este caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei. Indiferent de calitatea somnului din timpul nopții. Pacienții care suferă de această afecțiune întâmpină dificultăți în a rămâne treji în timpul zilei. Prezintă o somnolență continuă sau episoade intermitente și incontrolabile de somn. Aceste episoade pot avea loc brusc. În timpul desfășurării oricărui tip de activitate.

Narcolepsia se declanșează, de obicei, între 10 și 30 de ani, dar poate deveni evidentă la orice vârstă. În multe cazuri, afecțiunea este nediagnosticată, mulți pacienți fiind catalogați, în mod greșit, ca „visători” sau „leneși”, și, prin urmare, rămâne netratată.

  • Premiul ar putea reveni, de asemenea, maghiarei Katalin Kariko şi americanului Drew Weissman, pionierii vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis drumul către descoperirea vaccinurilor împotriva COVID-19.
Ce mai este nou cu virusul care a paralizat omenirea?

Spitalele din Brașov și Bârlad sunt doar două exemple de instituții sanitare care au redeschis în septembrie pavilioanele de boli infecțioase pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

La București, la cel mai mare spital de infecțioase din țară – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș“, secțiile de pacienți cu COVID-19 nu s-au închis niciodată de la debutul pandemiei. Potrivit dr. Adrian Marinescu, directorul medical al instituției sanitare, în acest moment, sunt internați circa 150 de pacienți cu COVID-19: „Acum izolăm la nivel de salon. Ca urmare internăm în toate secțiile spitalului“, a explicat directorul medical.

  • Annika Ostman, specialistă în științe, pariază însă pentru acest an pe descoperirea unui biolog american, Kevan M. Shokat, în domeniul cercetărilor ce vizează metodele de blocare a genei KRAS. Mutaţiile acestei gene apar într-o treime din totalul cancerelor, inclusiv pulmonar, de colon şi în tumorile pancreasului.
Despre gena KRAS

Mutaţiile genei KRAS sunt, de cele mai multe ori, un semnal precoce pentru dezvoltarea şi prognosticul cancerelor colorectale. Mai multe studii au demonstrat că mutaţiile genei KRAS sunt asociate cu tumori într-un stadiu avansat de dezvoltare, cu potenţial metastatic crescut, prognostic negativ şi rata de supravieţuire mai scăzută.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...