joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Premierul României a transmis un mesaj special de Ziua Eroilor

Premierul României a transmis un mesaj special de Ziua Eroilor

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.

 

Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940, într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

Cu ocazia acestei zile, premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de respect și memorie eternă pentru cei care au murit în timpul războaielor pentru democrație și pentru Europa.

„Astăzi, România îşi împleteşte simbolic fiinţa creştină şi cea istorică, marcând în acelaşi timp două mari sărbători.

Spre a omagia memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă, de-a lungul istoriei, se întâlnesc astăzi, în faptă şi gând, Guvernul României, Biserica Ortodoxă Română, autorităţile locale, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, cetăţenii care vin să fie prezenţi la manifestaţii – şi le mulţumim că ne sunt alături”, afirmă, cu prilejul Zilei Eroilor, Nicolae Ciucă.

„România a devenit primul stat care a consfinţit comemorarea eroilor străini alături de cei naţionali.

Prin Decretul-lege din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării, o decizie similară fiind luată, în acelaşi an, de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

Societatea Mormintele Eroilor Căzuţi în Război, înfiinţată în 1919 sub înaltul patronaj al reginei Maria, a inaugurat, în 1923, Mormântul Ostaşului Necunoscut şi a sprijinit construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative pe întreg teritoriul ţării.

După Revoluţia din 1989, a fost reînnodată tradiţia întemeiată în 1920, astfel că astăzi dedicăm gândurile noastre, cu recunoştinţă pentru sacrificiul suprem, tuturor celor căzuţi în luptă pentru idealuri şi pentru un destin mai bun al urmaşilor lor”, adaugă Ciucă.

„Chiar dacă respectul nostru este egal faţă de toţi eroii, un gând aparte se îndreaptă spre eroii români, bărbaţi şi femei, cărora le datorăm independenţa, unitatea şi statutul din prezent al ţării noastre în lume.

Dacă avem limba noastră, casa noastră, credinţa noastră, dacă nu avem temeri de securitate, dacă începem să devenim lideri regionali în sectoare importante de activitate, dacă tinerii noştri pot merge la studii oriunde în lume, pe scurt, dacă avem identitate şi viitor, acest lucru se datorează celor care au murit cu arma în mână, apărându-ne identitatea şi viitorul.

Respect şi memorie eternă eroilor români!

Şi să nu uităm că oricine poate deveni erou, dacă ceea ce este şi ceea ce are ajunge în primejdie!”, mai afirmă Ciucă.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...