Pentru că războiul continuă, fiecare țară din Europa începe să tragă concluzii cu privire la propriul viitor. Prim-ministrul Bulgariei a susținut o declarație prin care a încercat să atragă atenția asupra delimitării anumitor țări de sancțiunile care vor a se aplica.
”De fapt, soluțiile pe care le găsim nu sunt rele. Tocmai am realizat că, dacă lucrăm împreună, și de aceea am venit în România, la nivel regional putem găsi suficiente capacități pentru gaz lichefiat în Turcia, în Grecia.
Deci, dacă asigurăm această capacitate de gaz lichefiat, aceasta este cu siguranță o alternativă care poate înlocui proviziile rusești, în prezent.
De asemenea, sunt și alte alternative, cum ar fi gazul din Azerbaidjan. Ce am discutat cu prim-ministrul dumneavoastră este că putem folosi o parte din conducte, cum ar fi conducta trans-balcanică, care vine din România prin Bulgaria și ajunge în Turcia, cu sens inversat.
Așa că trebuie să gândim creativ, trebuie să gândim regional. Și cred că avem o șansă foarte bună să atenuăm riscul produs deja.
O mare companie energetică din Germania a făcut publică intenţia de a respecta cerinţa Rusiei referitoare la plata în ruble a gazului.
Propunerea germanilor era să facă plata în euro, care apoi să fie convertiţi în ruble.
Ministrul de finanţe de la Berlin respinge însă această idee şi spune că nicio companie care are contract de achiziţie de gaz din Rusia nu ar trebui să îşi deschidă cont în ruble ca să facă plăţile.
Europa are de învaţat din toate aceste probleme două lecţii: prima, Vladimir Putin poate prelua controlul asupra sancţiunilor impuse de UE, dacă ţările membre nu rămân unite şi încep să se conformeze cerinţelor Kremlinului şi a doua, că dependenţa de un singur furnizor nu este bună şi ar fi fost nevoie de mai multă creativitate la nivel european şi în privinţa surselor de energie”, a transmis acesta.