joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Prefectul Capitalei: Nu poți să îngropi un oraș în gunoaie pentru că...

Prefectul Capitalei: Nu poți să îngropi un oraș în gunoaie pentru că vrei să pui presiune în cadrul unei negocieri

Conflictele dintre primarul Sectorului 1 și firma de salubrizare, cu care administrația locală are contract, au fost dezbătute în emisiunea ”La zi” cu Flori Stoian, prefectul Capitalei acuzând atât administrația locală cât și Romprest.

https://www.a7tv.ro/cum-se-rezolva-problema-gunoiului-din-sectorul-1/

Antreprenorul Gabriel Chicioreanu este de părere că un contract de 25 de ani, între o firmă privată și Primărie, este o cerință a Uniunii Europene, nicidecum un monopol.

”Motivul unui astfel de contract, de 25 de ani, care nu este un monopol, ci este un contract de exclusivitate pe clauze de mediu, tocmai acesta a fost, pentru că el trebuia să răspundă unor prevederi și ale Uniunii Europene cu privire la gestiunea acestor deșeuri.

Trebuia să fie revizuit, să fie evaluat an de an. Lucrurile acestea trebuiau să fie evaluate an de an dacă s-au atins acei itemi solicitați și de către Uniunea Europeană. Nu sunt doar legați de țara noastră sau de un contract strict, la nivel local.

Sunt niște lucruri prevăzute la nivel european, legate de mediu, iar aceste lucruri trebuiau să fie evaluate an de an. Sunt totalmente de acord și lucrul acesta trebuie să fie făcut cu orice contract, dar durata lui este legată tocmai de aceste prevederi la nivel european”

În replică, Prefectul Capitalei, Alin Stoica, îl contrazice și afirmă, cu tărie, că firma de salubrizare a pus monopol pe Sectorul 1. În același timp, prefectul critică și atitudinea primarului de sector care a preferat să îngroape Capitala în gunoaie.

”Da, termenul este destul de lung. El a mai fost ajustat, înțeleg că au fost unele lucruri care nu s-au întâmplat, prestatorul ar fi trebuit, de exemplu, să facă o stație de sortare pe care nu a făcut-o de s-a redus termenul la probabil de 18 de ani acum.

Dar chiar și așa este un termen într-adevăr foarte lung. Nu poți să îți faci un plan pentru viitor. Ești cumva legat.

Chiar este un monopol pentru că pe raza subdiviziunii Sector 1 niciun agent economic nu poate să încheie un contract de salubrizare cu un alt prestator.

Deci există practic monopol acolo. Și atunci există obligații de ambele părți. Ai un beneficiu și anume exploatarea a tot ce înseamnă economic, tot ce înseamnă partea de salubrizare pe un anumit teritoriu, dar, în același timp, îți asumi și obligativitatea.

Nu este doar o chestiune comercială, ci acel prestator trebuie să se intereseze inclusiv de faptul că acel serviciu este încontinuu.

Evident este o responsabilitate conjunctă. Și administrația trebuie să se asigure. Ar fi un precedent periculos ca o administrație să îndepărteze un prestator fără să mai plătească. Nu poți să îngropi un oraș în gunoaie pentru că vrei să pui presiune în cadrul unei negocieri.”

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...