Poți scăpa de răceală cu remedii naturale. Sezonul virozelor este aici! Dar dacă vrei să eviți să iei medicamente pentru prevenție și tratament, ai oricând la dispoziție alimente pe care le consumăm mod uzual. Acestea trebuie însă consummate cu moderație pentru că excesele niciodată nu fac bine organismului. Chiar dacă vorbim despre plante cu calități vindecătoare uimitoare. Ai mai jos o listă de plante și alimente pe care e bine să le ai în casă și să le consumi în perioada răcelilor și gripei.
1. Usturoiul
Cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este un adevărat supererou în lupta cu virusurile și bacteriile. Are un puternic efect antiinflamator și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice. Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine, cum ar fi roșiile, sfecla roșie, broccoli și morcovii. Atenție, însă, dacă ai un stomac sensibil, pentru că prea mult usturoi îți poate crea disconfort. De asemenea, dacă ai, în general, o tensiune arterială mică, reține că usturoiul are proprietăți hipotensive. Îți poate scădea și mai mult tensiunea, ceea ce poate duce la stare de slăbiciune și vertij.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este un alt medicament puternic pe care natura ni-l pune la dispoziție prin proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii, dar și prin faptul că susține procesul digestiv. Însă, în urma unui studiu din 2020, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există suficiente studii de calitate pentru a spune cu siguranță că ghimbirul poate fi util în tratarea sau prevenirea bolilor respiratorii la adulții sănătoși.
Totuși, prin consumul regulat de ghimbir îți poți întări sistemul imunitar. Deși poate fi consumat ca atare, ghimbirul mai poate fi folosit sub formă de ceai, în combinație cu lămâie și miere de albine, sau ca ingredient extra pentru o supă de pui, de exemplu. Pulberea de ghimbir este un condiment excelent pentru salate și rețete la cuptor.
3. Miere, propolis, lăptișor de matcă
Mierea conține vitamine, minerale, dar și enzime active, proteine și carbohidrați, care îi garantează proprietățile antiinflamatorii, antibacteriene și antialergice. Ca și în cazul ceaiului verde, trebuie văzută ca un mod de fortificare a organismului și de prevenire a unor afecțiuni.
Propolisul este numit și „Penicilină Rusească”, datorită capacității de inhibare a ciupercilor, virusurilor și bacteriilor, deci trebuie luat în considerare în cazul unei răceli și, în special, în cazul celor care suferă în mod frecvent de gât iritat.
Răsfățul suprem oferit de albine este însă lăptișorul de matcă, un cocktail de vitamine (A, B, C, D și E), acizi grași sănătoși și sulf. Lăptișorul de matcă trebuie ținut în permanență la frigider și consumat zilnic, în cantități mici. Poți face o cură anuală de lăptișor de matcă, preferabil în anotimpul rece, ca o modalitate de imunizare pe cale naturală.
4. Mușețel
Tot pentru stimularea imunității, poți încerca și o cură pe bază de mușețel. Mușețelul este bogat în flavonoizi și terpenoizi, antioxidanți importanți în întărirea sistemului imunitar și în protecția organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi. Numai floarea uscată a acestei plante conține peste 120 de compuși, majoritatea cu acțiune antioxidantă și calmantă.
De asemenea, datorită proprietăților calmante, antibacteriene, antiseptice și cicatrizante ale acestei plantei, extractul de mușețel este un ingredient frecvent întâlnit în creme și tincturi cosmetice și pentru tratamentul rănilor. Consumat sub formă de sirop sau de ceai, mușețelul alină gâtul congestionat, potolește tusea și asigură un somn odihnitor.
5. Pătrunjelul
Știai că pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia? Pentru că este ușor de integrat în orice preparat, fie o salată, o supă sau o tocăniță, pătrunjelul poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu răceala. Pe lângă aportul bogat de vitamina C, pătrunjelul este bogat și în antioxidanți puternici. Îl poți folosi cu încredere și cu rol preventiv, consumându-l cât mai des. O variantă eficientă de a consuma pătrunjel din plin este salata orientală numită tabbouleh.
Bonus! Mugurii de pin sunt eficienți împotriva răcelii datorită conținutului bogat în tanini și vitamina C, pe lângă alte substanțe, care oferă proprietăți antiseptice și expectorante. Mugurii de pin sunt de asemenea recomandați în cazul tusei, bronșitelor și afecțiunilor respiratorii acute. Aceștia se pot administra sub formă de ceai sau sub formă de sirop. Dar nu ezita să ceri sfatul unui medic naturist înainte să începi tratamentul.