Acasă Editoriale Sănătate Poți benefici...

Poți beneficia de servicii medicale dacă nu ai asigurare?

Poți beneficia de servicii medicale dacă nu ai asigurare? Răspunsul este da și nu. Fără asigurare medicală, accesul la medic fără să plătești se acordă la un număr limitativ de lucruri. Totuși, există un pachet de bază de îngrijire care ți se poate oferi. Experții doc.ro ne ajută să descoperim ce ne aduce acest pachet.

Iată ce servicii se pot presta gratis

Servicii medicale pentru situațiile de urgență 

Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, atât în asistență medicală primară cât și în asistență medicală ambulatorie de specialitate fac parte din pachetul de bază. Dacă ai o urgență medicală sau chirurgicală, te poți prezența la medicul de familie sau la spital, unde ți se vor face anamneză și examenul clinic și eventual ți se va recomanda un tratament.

Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic

Dacă ești suspect de o boală cu potențial endemoepidemic poți beneficia, după caz, de examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare și tratament. Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecțioase care nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. În acest caz pot fi ținute sub control eventualele epidemii, cum ar fi de exemplu cele de gripă.

Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei

Este foarte important să știm că, în România, femeile însărcinate și cele care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la cei specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite:

  • luarea în evidență în primul trimestru;
  • supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
  • supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
  • urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;
  • urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere;
  • consiliere alăptat;
  • testare și consiliere pentru HIV, testare pentru hepatită B și C.

Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice, precum determinarea grupei sangvine şi a RH-ului și ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II. În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la amniocenteză în trimestrul II, asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeză gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală și la evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).

Consultațiile de planificare familială

În cabinetul de medicină de familie sau ginecologie se poate beneficia de consiliere privind planificarea familială și metode de contracepție, iar în unele cazuri se poate beneficia de prezervative oferite gratuit.

Transport sanitar

Daca nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă acesta se află în stare critică, există posibilitatea de transport sanitar.

Examinare pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale

Eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condițiile stabilite prin norme face parte din acele servicii medicale gratuite.

Servicii medicale pentru medicină dentară

Se tratează urgențele, care implică extracții dentare sau intervenții chirurgicale, însă sunt și servicii acoperite cu o frecvență anuală, cum este reparația protezei.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...