Home Articole Noutăți Poluează mai puțin – Află ce poți face tu!

Poluează mai puțin – Află ce poți face tu!

0
Poluează mai puțin – Află ce poți face tu!
Poluează mai puțin – Află ce poți face tu!

Poluează mai puțin – Află ce poți face tu! Ritmul de lucru modern și alert a generat orașe tot mai poluate. Aerul din metropole a devenit aproape irespirabil, iar bolile generate de poluare pun în pericol viața celor care nu se pot dezlipi de traiul în marile orașe. Desigur, ideal ar fi, pentru a evita factorii poluanți să ne mutăm în mijlocul munților, la aer curat și să trăim o viață solitară. Dar cum pentru mulți acest lucru nu este posibil, putem sp facem ”rai” din ce avem și cu fiecare gest să încercăm să reducem impuritatea aerului.

Categorii de factori poluanți

Pentru a știi cum să controlăm efectele negative pe care le avem asupra mediului înconjurător, trebuie să stabilim mai întâi care sunt tipurile de poluare pe care le generăm prin acțiunile de zi cu zi.
  1. Poluarea aerului – smog
Acest tip de poluare apare atunci când orice fum, gaz sau praf intră în atmosferă, creând o serie de dezechilibre, printre care se numără încălzirea globală și problemele respiratorii ale oamenilor. Practic, orice tip de gaz care ajunge în atmosferă, influențează într-un mod negativ orice ecosistem.
  1. Poluarea apei
O apă poluată afectează atât animalele, vegetația și întregul mediu înconjurător, cât și starea de sănătate a oamenilor. Poluarea apei se întâmplă atunci când mai multe substanțe sau obiecte sunt aruncate în râuri, lacuri, mări sau oceane: deșeuri toxice, reziduuri petroliere, detergenți, canalizarea orașului.
  1. Poluarea solului
Solul este esențial pentru dezvoltarea și creșterea producției agricole, precum și a plantelor sau a copacilor. Acesta este tipul de poluare cel mai răspândit în țara noastră, fiind provocat de acumularea de diverși compuși chimici, săruri sau chiar metale grele in sol.

Ce putem face pentru a reduce poluarea?

  • Lumina naturală poate fi folosită la capacitate maximă pe timpul zilei
  • Electrocasnicele pe care le alegi să fie din clasa A, A+ sau A++
  • Oprește robinetul, nu lăsa apa curentă să se risipească inutil
  • Lumina să nu rămână aprinsă atunci când nu stă nimeni într-un anumit spațiu
  • Redu consumul de plastic folosit zilnic
  • Biciclete, trotinete și transportul în comun în defavoarea autoturismelor

Colectarea selectivă – un aliat puternic împotriva poluării

Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile a apărut în Monitorul Oficial nr. 762, din 20 august 2020, însă, a intrat în vigoare abia în 20 februarie 2021. Practic, această lege a compostului transpune obligația pentru toate statele membre ale Uniunii Europene de a implementa colectarea bio-deșeurilor până în 2023. Bio-deșeurile sunt toate materialele de origine vegetala provenite din grădină, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private dar și din cele ale business-urilor, firme de catering sau magazine de vânzare cu amănuntul.
Gesturile mici de zi cu zi pot să facă diferența!