marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus

Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus

Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus. Polonia a anunțat, prin ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, că cetăţenii vor fi invitaţi să-şi spună părerea cu privire la menţinerea gardului de la graniţa dintre Polonia și Belarus, relatează Agenția de Presă Germană – dpa.

”Referendumul va avea loc pe 15 octombrie, aceeaşi dată cu alegerile parlamentare, iar alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris ministrul.

Ce s-a întâmplat anul trecut?

Anul trecut, Polonia şi-a consolidat granița cu țara vecină cu un gard metalic de 5.5 metri înălţime. Acesta se întinde pe o lungime de 187 kilometri. La momentul acestei construcții, iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie. Acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.

În ultima perioadă, în rândul polonezilor a crescut preocuparea cu privire la activităţile mercenarilor ruşi Wagner din Belarus. Totodată şi la creşterea numărului de migranţi veniţi din regiuni în criză. Migranți care vor să ajungă în mod ilegal în UE prin Belarus.

Alte trei chestiuni importante vor mai fi supuse la vot în octombrie, în paralel cu alegerile: politica de azil a UE, creşterea vârstei de pensionare şi privatizarea companiilor de stat.

Ce susține un analist politic?

Kervin AuCoin, un analist geopolitic care a petrecut o perioadă în Polonia, a spus următoarele:

”Teoria predominanță este că Belarusul va folosi o criză a refugiaților pentru a provoca Polonia. Dacă Polonia va lovi prima, ar putea oferi Rusiei o scuză pentru apărarea Belarusului și ar putea prezenta orice răspuns din partea NATO drept o încălcare a suveranității naționale a Rusiei.”

Guvernul de la Varșovia acuză Belarusul că presează cu imigranți din din Orientul Mijlociu și Africa din 2021, antrenând-o astfel într-un război hibrid.

Acum, Polonia este în alertă extremă. Deoarece la începutul lunii august 2023, două elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian polonez.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...