luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus

Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus

Polonia dorește părerea cetățeanului despre gardul ridicat cu Belarus. Polonia a anunțat, prin ministrul apărării, Mariusz Blaszczak, că cetăţenii vor fi invitaţi să-şi spună părerea cu privire la menţinerea gardului de la graniţa dintre Polonia și Belarus, relatează Agenția de Presă Germană – dpa.

”Referendumul va avea loc pe 15 octombrie, aceeaşi dată cu alegerile parlamentare, iar alegătorii vor fi întrebaţi dacă susţin eliminarea barierei de la graniţa dintre Polonia şi Belarus”, a scris ministrul.

Ce s-a întâmplat anul trecut?

Anul trecut, Polonia şi-a consolidat granița cu țara vecină cu un gard metalic de 5.5 metri înălţime. Acesta se întinde pe o lungime de 187 kilometri. La momentul acestei construcții, iniţiativa a fost criticată de politicieni din opoziţie. Acum, dată fiind situaţia curentă, Belarus fiind aliat apropiat al Rusiei, nu există o opoziţie semnificativă faţă de el.

În ultima perioadă, în rândul polonezilor a crescut preocuparea cu privire la activităţile mercenarilor ruşi Wagner din Belarus. Totodată şi la creşterea numărului de migranţi veniţi din regiuni în criză. Migranți care vor să ajungă în mod ilegal în UE prin Belarus.

Alte trei chestiuni importante vor mai fi supuse la vot în octombrie, în paralel cu alegerile: politica de azil a UE, creşterea vârstei de pensionare şi privatizarea companiilor de stat.

Ce susține un analist politic?

Kervin AuCoin, un analist geopolitic care a petrecut o perioadă în Polonia, a spus următoarele:

”Teoria predominanță este că Belarusul va folosi o criză a refugiaților pentru a provoca Polonia. Dacă Polonia va lovi prima, ar putea oferi Rusiei o scuză pentru apărarea Belarusului și ar putea prezenta orice răspuns din partea NATO drept o încălcare a suveranității naționale a Rusiei.”

Guvernul de la Varșovia acuză Belarusul că presează cu imigranți din din Orientul Mijlociu și Africa din 2021, antrenând-o astfel într-un război hibrid.

Acum, Polonia este în alertă extremă. Deoarece la începutul lunii august 2023, două elicoptere belaruse au încălcat spațiul aerian polonez.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...