Policlinica Vitan, o imagine dezolantă. Mergi la doctor să te tratezi și te întorci mai bolnav decât ai plecat! Realitatea aceasta crudă a devenit normalitate în România. Cetățenii s-au învățat, iar autoritățile se bucura că au scăpat! Clinici și spitale nerenovate de zeci de ani cad peste pacienți. Secții întregi sunt mistuite de foc. Infecțiile din interiorul unităților spitalicești omoară pacienți, iar toată lumea tace! Pentru că…. „merge și-așa!”
Scurtă istorie a policlinicii
Policlinica Vitan, cea mai mare din Bucuresti, de altfel, nu a fost dintotdeauna așa, nu a fost nici măcar o instituție medicală mediocră, ci a fost în topul celor mai impresionante unități spitalicești din anii 1960. Policlinica dispunea de laboratoare complexe, de un corp medical de elită şi de aparatură modernă de investigare şi tratament.
La subsolul clădirii, se află o secţie pentru „tratamentul celor mai diverse afecţiuni“, în timp ce o altă aripă a policlinicii era destinată tratării micuţilor. De asemenea, într-un interviu din anul 1966 se preciza fapul ca policlinica are şapte etaje, care formează o adevărată uzină a sănătăţii.
Cine este responsabil de starea precară a clădirii?
Lucrările de reabilitare se pot face, conform comunicatului Primăriei Municipiului București, de către coproprietarii care dețin câte o cotă-parte din Policlinica Vitan. Fiecare autoritate sau medic care deține un cabinet în această clădire, ar trebui să fie dator să preia spațiul de la Primăria Muncipiului București, în starea în care se află și să îl repare și să îl modernizeze pe cheltuiala proprie! Cine ar trebui să modernizeze curtea, holurile, spațiile comune?! Aici este o altă poveste care potrivit autorităților, nu le privește. Este din nou, problema celor care lucrează în această ruină, să se organizeze.
A7tv, în căutarea adevărului
A7tv a contactat Serviciul de comunicare cu presa al Primăriei Municipiului București, să aflăm cine administrează clădirea, iar răspunsul a fost simplu, direct și plin de indiferență. Nu se știe. Nu există date cu privire la cine se ocupă de managementul Policlinicii Vitan. Cei care își doresc să lucreze în condiții demne și umane și care vor să își trateze pacienții respectabil, trebuie să se gospodarească singuri. Să caute soluții, să bată la porți, să trimită dosare și documente, în timp ce se feresc de șobolani, tencuială și boli. Toate acestea, în loc să se ocupe de tratarea și vindecarea pacienților.
Vă invităm să urmăriți această anchetă marca ”Substanțial” alături de prezentatorul Adrian Călin:
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]