miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Familie Poate fi prezis divorțul?

Poate fi prezis divorțul?

Poate fi prezis divorțul? Neînțelegerile dintre soț și soție nu sunt, în sine, predictori ai deteriorării căsniciei. Semnele care indică viitoarea despărțire se află în modul în care partenerii se ceartă, mod care-i face vulnerabili la negativitate și neîncredere.

Semnele care pot prezice divorțul sunt:

 1. Un început prea dur!

  Cel mai clar indicator al faptului că o discuție nu se va sfârși bine este felul în care a început. Cercetarea a demonstrat faptul că, dacă discuția are un început prea dur, se va încheia inevitabil în aceeași notă negativă, chiar dacă vor exista mai multe încercări de împăcare între timp. Statisticile arată că în 96% dintre cazuri putem prezice rezultatul unei conversații pe baza primelor trei minute ale unei interacțiuni de cincisprezece minute! Un început prea dur condamnă la eșec.

 2. Cei patru călăreți ai apocalipsei relației (prezența acestora prezice divorțul cu o precizie de 82%)
 • Critica (vs. exprimarea nemulțumirii)
 • Disprețul (vs. respectul)
 • Apărarea (vs. asumarea responsabilității)
 • Izolarea (vs. confruntarea)
 1. Copleșirea.

  Persoanele ajung să se comporte ca niște stane de piatră (prin izolare) pentru a se proteja de supraîncărcarea psihologică și fizică, un sentiment căruia îi spunem copleșire. Este nevoie de timp pentru ca negativitatea creată de primii trei călăreți să devină într-atât de copleșitoare încât împietrirea să fie o cale logică de ieșire dar atunci când „i-a ajuns”, unul dintre parteneri se împietrește, se izolează emoțional. Este copleșit.

Episoadele recurente de copleșire duc la divorț din două motive:

 • cel puțin unul dintre soți se simte foarte solicitat emoțional atunci când interacționează cu celălalt
 • senzațiile fizice de copleșire (bătăi rapide ale inimii, transpirații și altele) fac practic imposibilă o discuție productivă, în care să se încerce rezolvarea problemelor.
 1. Limbajul corporal.

  Organismul uman reacționează la fel, fie că individul se află în fața unui tigru, fie că se găsește în fața unei soții care îl întreabă plină de dispreț cum de nu-și amintește niciodată să coboare capacul de la toaletă. Organismul este suprasolicitat în timpul unei dispute manifestând reacții de stres, precum bătăi rapide ale inimi, transpirații, deoarece, la nivel bazal, percepe situația în care se află ca fiind una periculoasă. Abilitatea de a procesa informația este redusă, creativitatea și simțul umorului se duc pe apa sâmbetei iar individul are doar două opțiuni: luptă sau fuge. Continuarea discuției doar va înrăutăți situația.

Bărbații sunt mai ușor copleșiți de conflictele maritale decât femeile. Psiholog Dolf Zillmann a constatat că bărbaților nu le scade TA în urma unui conflict până când nu răspund cu aceași monedă în timp ce femeile se pot liniști în 20 de minute.

 1. Tentativele eșuate de împăcare

  – reprezintă eforturile pe care partenerii le fac pentru a reduce tensiunea din timpul unei discuții aprinse pentru a nu ajunge la copleșire.

Tiparul de interacțiune dintre cei doi soți nu prea are șanse de schimbare în afara unui ajutor adecvat.

Eșecul tentativelor de împăcare reprezintă un indicator precis al unui viitor lipsit de fericire. Prezența celor patru călăreți prezice divorțul cu o precizie de 82%. Dacă, însă, adăugăm eșecul tentativelor de împăcare, acuratețea predicției crește la 90%.

 1. Amintirile urâte.

  Într-o căsnicie fericită, soții își privesc cu drag trecutul avut împreună. Când vorbesc despre momentele dificile pe care le-au avut, își laudă strădaniile, declarând că au devenit mai puternici în urma necazurilor prin care au trecut. Atunci când o căsnicie nu merge bine, istoria este rescrisă – în rău. Partenerii își amintesc doar aspectele negative sau chiar au dificultăți în a-și aminti trecutul împreună. A devenit atât de neimportant sau de dureros încât l-au lăsat să se stingă.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...