miercuri, februarie 28, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Ploaie de meteoriți observabilă, cu ochiul liber, în noaptea de joi spre...

Ploaie de meteoriți observabilă, cu ochiul liber, în noaptea de joi spre vineri a acestei săptămâni

Perseide 2021 este un eveniment fascinant pe care cei mai mulți l-au putut observa în filme, documentare sau videoclipuri/poze de pe internet. De această dată fanii astronomiei dar și amatorii de fenomene uluitoare pot observa în noaptea dintre zilele de 12 și 13 august mai multe stele căzătoare.

”Pentru a le vedea trebuie să ieșiți în afara orașelor și să priviți cerul cu ochiul liber, după miezul nopții, până dimineață.

Priviți minim 30-40 de minute fără întreruperi, după care faceți o mică pauză și reluați observațiile.

Nu prea contează în ce direcție priviți, cât timp nu vă uitați în Pământ sau la telefon.

În mod normal se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supărați dacă sunt mai puține (sau mai multe)”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

DESPRE FENOMENUL PERSEIDE

”Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.

Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”, preluat de pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...