Plafonarea la alimente va fi valabilă încă 3 luni. Recent, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Agriculturii să prezinte, în această săptămână, o decizie privind plafonarea prețurilor, cu posibilitatea de a extinde lista produselor supuse acestei reglementări. Ce produse vor avea un preț redus?
Alimentele care vor avea un preț redus
- pâinea albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
- brânză telemea de vacă vrac;
- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
- făină albă de grâu „000” 1 kg;
- mălai 1 kg;
- ouă găină calibru M 10 bucăţi;
- ulei de floarea soarelui 1 litru;
- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);
- carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia);
- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
- cartofi proaspeţi albi vrac;
- zahăr alb tos 1 kg.
Prin această plafonare se așteaptă ca prețul coșului de cumpărături sa fie în jur de 100 de lei, practic cu aproximativ 50% mai ieftin decât dacă nu ar fi intervenit plafonarea. Pe de altă parte, în timp ce prețul este limitat la alimentele de bază comercianții și-au luat libertatea de a mări prețul celorlalte alimente, care nu fac parte din lista Guvernului. Pentru o ieftinire a branzei, există o scumpire a cașcavalului și pentru o iefinire a pâinii simple, există o scumpire a pâinii cu semințe.
Ce a declarat premierul?
„Iau în calcul un acord cu retailerii la fel cum a făcut și Franța, la fel cum am propus și noi prima oară. Avem experiență acum, am început să ne coordonăm și poate gândim ceva care să funcționeze, nu cu un act normativ, ci un gentlemen’s agreement. Ce este important este că prețurile nu au mai crescut, se vede de la INS.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Este o măsură benefică?
Analistul financiar Dragoș Cabat a împărtășit un punct de vedere:
„Sunt niște produse foarte specifice și chiar dacă la acelea scade prețul, la toate celelalte produse este posibil ca producătorii, retailerii și tot lanțul de producție să crească prețul tocmai ca să acopere această plafonare la produsele specifice”, a explicat Cabat pentru wall-street.ro.
”De asemenea, dacă nu va mai fi profitabil pentru magazinele mari să vândă anumite produsele, este posibil ca mulți retaileri și engrosiști să nu le mai comercializeze, sau să reducă volumele de vânzare”, a adăugat el.
Și Consiliul Concurenței a avertizat că măsura adoptată implică multe riscuri.
[…] Citeste mai mult […]