vineri, martie 29, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Piața muncii, încotro?

Piața muncii, încotro?

Sorin Faur, unul din invitații colegei noastre Flori Stoian în platoul emisiunii BUSINESS LA SUPERLATIV este licențiat în psihologie, deținând două mastere și fiind, totodată, absolvent EMBA (Executive Master of Business Administration, organizat în cooperare cu Universitatea din Viena și Universitatea din Minnesota – SUA).

A absolvit un program dedicat de Antreprenoriat la MIT, Massachusetts Institute of Technology, Sloan School of Management, USA.

Sorin are o experiență de peste 18 ani în consultanță Resurse Umane și a lucrat cu organizații mari, cum ar fi Coca-Cola, Lisa Draxlmaier, Valeo, Renault, GFR, Ministerul Muncii din România, BCR, InterAgro, Agricover, Avon și multe altele.

În prezent Sorin este Fondator AcademiadeHR.ro, un proiect inovativ ce își propune să contribuie la identificarea, atragerea și păstrarea talentelor în companiile din România.

Foto Linkedin

Am discutat cu Sorin despre telemuncă și cum se amplifică acest fenomen în zilele noastre, despre posibila creștere a șomajului, dar și despre soluțiile găsite de angajatori.

Pe 10 martie, conform unui comunicat de presă, Ministerului Muncii și Protecției Sociale a făcut unele recomandări referitoare la desfășurarea activităților prin telemuncă, modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului, în scopul prevenirii răspândirii infectării cu Covid-19.

http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/comunicare/comunicate-de-presa/5827-recomand%C4%83rile-mmps-%C3%AEn-scopul-prevenirii-r%C4%83sp%C3%A2ndirii-infect%C4%83rii-cu-coronavirus

Ce este TELEMUNCA și care este cadrul legislativ pentru aceasta?

Datorita tehnologiei, tot mai multi angajați au astăzi posibilitatea de a-și desfășura activitatea departe de sediul social al firmei.

Lucratul de la distanta poarta oficial numele de telemuncă.

Chiar dacă lucratul „remote” se practică de câțiva ani în piața muncii din România, reglementările legale au apărut abia pe data de 5 aprilie 2018, când a intrat în vigoare Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, denumita în continuare “Legea 81/2018”. În art. 2, termenii-cheie sunt definiți ca atare:

a) telemuncaforma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține în alt loc decât locul de munca organizat de angajator, cel puțin o zi pe luna, folosind tehnologia informației și comunicațiilor;

b) telesalariatorice salariat care desfășoară activitatea în condițiile prevazute la lit. a).”
Imediat după aceste definiții, în art. 3 al legii 81/2018 este menționată și obligativitatea contractului individual de munca, necesar desfășurării activității de telemuncă. art. 5 precizează că acest contract se încheie în condițiile prevazute de Codul Muncii, ceea ce înseamna ca telesalariații se bucura de aceleași drepturi și beneficii ca ale angajaților care lucrează la sediul angajatorilor.

Despre toate acestea, dar și multe altele aflați urmărind emisiunea BUSINESS LA SUPERLATIV cu Flori Stoian.

ULTIMELE ARTICOLE

7 pași esențiali în lansarea propriei afaceri

Lansarea propriei afaceri este o provocare complexă, dar cu un plan bine pus la punct și cu pași bine stabiliți, poți să-ți crești șansele...

”Aș vrea ca toți să vorbească despre mine că sunt cu Sindrom Down”

S-a incheiat campania ”Alaturi de tine” & ”Special Olympics Romania” de susținere a persoanelor cu Sindrom Down. Dupa o lună în care în platoul...

Găsește-ți vocea și fă-o auzită!

În călătoria noastră de dezvoltare personală, găsirea și exprimarea propriei voci este esențială pentru creșterea și împlinirea noastră. Fiecare persoană are o perspectivă unică...

A vrut să se sinucidă din cauza dependenței de droguri

Lucian este un fost dependent de droguri care a început consumul din cu motivații pe care le poate avea orice adolescent. Voia să fie...