Acasă Editoriale Familie Pesticidele, ...

Pesticidele, otrava din farfuria noastră

În platoul emisiunii ”Știrea cea bună”, prezentată de Cornel Dărvășan, s-a discutat despre evoluția industriei alimentare. Cornel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori, explică care sunt diferențele dintre produsele procesate, din comerț și cele de la țară.

 

Majoritatea produselor alimentare din magazine, în special roșiile, fructele și legumele, conțin substanțe toxice, precum pesticidele. În schimb, de cele mai multe ori, produsele de la țară sunt calitative deoarece nu conțin pesticide sau alte substanțe dăunătoare și nu sunt modificate genetic.

 

RODII DIN TURCIA, PESTICID DE 100 DE ORI MAI MARE DECÂT LIMITA ADMISĂ

 

În rodiile din supermarketuri, care au fost aduse din Turcia, s-a găsit pesticid de 100 de ori mai mare decât limita admisă, aceasta fiind de 0,01 miligrame per kilogram fruct.

În prezent, există mai multe cazuri similare în care anumite produse alimentare pot pune în pericol sănătatea consumatorilor din cauza cantității mari de substanțe otrăvitoare , însă nimeni nu ia măsuri în această privință, decât când este prea târziu.

Sistemul mass-media nu oferă informații corecte cu privire la alimentele sănătoase, cu proteine, benefice pentru ei și la adoptarea unui stil de viață sănătos, ci doar promovează consumerismul exagerat, fără să țină cont de nevoile reale ale oamenilor.

 

ALIMENTE AUTOHTONE SAU DIN IMPORT?

 

”Hrana ar trebui să fie prioritatea numărul unu în orice familie”, pe lângă alte nevoi fiziologice primare, dar multă lume nu cunoaște cu adevărat ce consumă.

Așa s-a întâmplat recent, pe 25 Martie 2022, când o ladă de banane importată în România din Columbia, avea o etichetă pe care scria tipurile de pesticide folosite în procesul de maturare pentru a prelungi perioada de valabilitate.

 

Se știe că pesticidele sunt cancerigene, dar în continuare au fost probleme și cu un lot de avocado bio care a fost retras de la comercializare după ce s-a vândut timp de 7 zile.

Au fost două tipuri de pesticid, peste nivelul admis, găsite în avocado, iar cu toate acestea, acest fruct a putut fi cumpărat din 137 de magazine, până să se raporteze faptul că aceste produse bio nu au voie să conțină niciun fel de chimicale.

În această situație, poate fi vorba despre o ”fraudă alimentară”, adică produsul în sine să nu fi fost inițial bio, ci ulterior ”transformat”.

Anumite produse nu sunt tratate chimic după recoltare și sunt mai scumpe, dar în scurt timp, majoritatea vor dispărea de pe piață, așa că oamenii trebuie să trateze cu  responsabilitate alimentația.

Conform studiilor din acest domeniu, în Uniunea Europeană, în special în Spania, Franța sau Grecia, acest proces de export a mărfurilor alimentare este unul mult mai sigur din toate punctele de vedere, în comparație cu produsele provenite din destinații exotice și îndepărtate, cum ar fi Columbia.

Predilecția pentru consumul de fructe și legume din import este cauzată de experimentarea unui gust unic, iar în legătură cu alte produse, este indicat ca oamenii să citească cu atenție etichetele.

Pe de altă parte, pentru bebeluși, cel mai bine este ca mâncarea să fie preparată acasă.

Alimentele provenite din sursele rurale sunt cele mai bune, dar nu este exclusă și varianta de a cumpăra din magazine pentru că pot fi multe produse potrivite pentru toate tipurile de consumatori, însă trebuie alese cu grijă.

 

ULTIMELE ARTICOLE