miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Peste 10.000 de români au rămas blocați pe mările lumii

Peste 10.000 de români au rămas blocați pe mările lumii

Mai mult de 10.000 de români sunt blocați pe nave aflate pe mările lumii, fiind angajați pe vasele de croazieră. Ei nu se pot întoarce acasă din cauza pandemiei de COVID-19, astfel că, de o bună bucată de timp, sunt blocați pe apă.

George Rizea este muzician şi a rămas blocat pe nava de croazieră pe care lucrează.

„Sperăm să se termine coşmarul ăsta că de două luni tot n-am atins pământul.

Gândiţi-vă că din Punta Arenas, din Chile, cel mai sudic oraş din lume, n-am mai atins pământul de câteva mii de kilometri bune şi două luni aproape.

Toţi ne dorim să scăpăm din conserva asta de metal”, spune George.

După ce pandemia de coronavirus a oprit croazierele, companiile de navigație i-au dus pe angajații lor europeni pe un singur vas, spre Olanda.

Printre aceștia se află numeroși români. Conform Sindicatului Navigatorilor din România, alți marinari sunt blocaţi într-un port din Africa.

Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Navigatorilor: „Navigatorii sunt foarte nemulţumiţi şi dacă începe un fel de răsmeriţă la bordul navelor, atunci cred că totul este pierdut.

Foarte greu se va recupera o acţiune grevistă de la bordul navelor.”

La nivel internaţional au fost create aşa numitele culoare verzi, pentru ca marinarii și angajații de pe nave să poată pleca.

Ovidiu Cupșa, director Centrul de pregătire al navigatorilor: „Există multe porturi la nivel internațional în care nu sunt permise transferuri din cauza legislaţiei naţionale din acele state.

Pe de altă parte există o problemă legată de programul zborurilor liniilor aeriene”.

Sindicatul Navigatorilor spune că, în acest moment, în lume sunt 1.500 de marinari români cărora le-au expirat contractele, dar nu pot ajunge în țară.

SourceDigi24

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...