Persecuția, ieri și azi. De-a lungul istoriei, persecuția pe motive religioase a fost o realitate cruntă. În Evul Mediu Întunecat, peste 70 de milioane de creștini au fost martirizați din cauză că au îndrăznit să gândească diferit față de majoritatea. În 2022, peste 360 de milioane de creștini au fost grav persecutați. Pe parcursul istoriei, creștinătatea a fost adesea abuzivă, schimonosind chipul lui Dumnezeu înaintea oamenilor.
Penultimul papă a bifat premiera de a fi înmormântat de succesorul său. A fost unul dintre cei mai bătrâni papi aleși vreodată. A demisionat pentru a păstra pe cât posibil credibilitatea bisericii. A primit titlul de papă emerit. A scris peste 60 de cărți și a încercat să păstreze credința catolică nealterată de trendurile sociale postmoderne. Papa Benedict al XVI-lea alias Cardinalul Ratzinger, teologul strălucit al catolicismului, a fost omul care și-a cerut iertare deși nu a considerat că a greșit în gestionarea problemelor bisericii. A fost omul oamenilor într-un mod cu totul aparte: deși un desăvârșit om al cărții, papa Benedict al XVI-lea a prezentat teologia romano-catolică într-un limbaj accesibil oricui. Teologia sa a cuprins trei mari teme: apropierea de Hristos, lupta împotriva relativismului și raționalitatea creștinului. Nu este de mirare că s-a retras din funcție considerând cererea generală – distracție, acceptare necondiționată, includerea tuturor în biserică etc. Papa Francisc, omul mulțimilor prin excelență, a schimbat în totalitate raportarea bisericii la oameni, dându-le de înțeles că sunt cu toții bineveniți indiferent de ceea ce cred sau de cum trăiesc. Cum este mai bine?
Incluziunea de astăzi a bisericii
De ce este biserica romano-catolică atât de incluzivă în această perioadă? De ce este atât de diferită raportarea la enoriași a ultimilor doi papi? La ce ne putem aștepta din partea acestei puteri în viitorul apropiat? Cum s-a afirmat biserica catolică de-a lungul timpului? De ce a simțit nevoia de a prelua puterea politică și economică deopotrivă? De ce a folosit atâta violență în Evul Mediu Întunecat împotriva celor care îndrăzneau să gândească diferit de dogmele propuse de ea? Dragostea invocată de biserica catolică este ceea ce pare? Ar putea fi vorba despre impunerea regulilor pe cale pașnică? Există mântuire în afara bisericii, conform dogmei romano-catolice? Când poate dragostea să devină o cursă? Este acceptarea necondiționată soluția pentru toate conflictele? Este de dorit ca biserica să dețină puterea absolută? De ce? Este posibilă unitatea în diversitate? Iată câteva dintre temele abordate în noua ediție a Comorilor Înțelepciunii.
Aici puteți urmări emisiunea: