vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Pasiunea bat-o vina!

Pasiunea bat-o vina!

Pasiunea este un element major care te diferențiază de orice alt mamifer. Dacă nu ai măcar o pasiune pentru ceva sau pentru cineva, nu prea te bucuri de statutul de om. Ea te ridică din pat dimineața, te obligă să apuci un drum sau altul, îți asigură energia pentru a înainta în ciuda dificultăților sau te conduce la succes. Sau nu! Fie că o cunoști bine sau nu, pasiunea este energia vieții.

Ce este pasiunea?

Este atât de puternică încât influențează comportamentul individului tinzând către irațional și împingându-l efectiv spre împlinirea ei indiferent de costuri. Ea îți așează pe nas niște ochelari de cal canalizându-ți astfel atenția spre un obiectiv de nestrămutat. În acest fel, pasiunea îți ciopârțeste viziunea și riști să ratezi șanse unice în viață.

Îmi amintesc de un român care, după ce a umblat prin lume, s-a întors acasă și i-a venit tare greu să se acomodeze. Cristian Marianciuc a studiat cultura japoneză și a cunoscut arta origami. Întors acasă a decis să-și „scrie” jurnalul altfel. Însemnătatea fiecărei zile timp de trei ani a fost exprimată printr-un cocor din hârtie. Această pasiune a devenit tratament pentru depresia care l-a chinuit. Ea i-a adus sănătate, prieteni, faimă și chiar bani.

Pasiunea este o unealtă care, dacă este folosită corect, îți aduce beneficii extraordinare. Problema apare atunci când pasiunea îți întunecă rațiunea. Pasiunea te poate înnobila sau te poate distruge.

pasiunea

Cum s-o stăpânim?

Recunoaște-ți pasiunea! Află ce te motivează cu adevărat. Poate părea ciudat, dar este posibil ca pasiunea ta să fie năpădită de proiecții care deformează realitatea. De exemplu, crezi că ești pasionat de cineva, dar ești pasionat de ce oferă acel cineva (bunătate, frumusețe, notorietate, etc).

Stăpânește-o! Atunci când știi clar care este pasiunea ta, așeaz-o la locul potrivit. Este importantă, dar nu trebuie să stăpânească. Fă-i program!

Folosește-o pentru binele celorlalți! Nu te îngrijora dacă nu-ți poți urma pasiunea. Tu fă ceea ce trebuie să faci și pasiunea te va urma. Folosește-ți timpul și energia în rezolvarea problemelor din fața ta. Dacă nu ai probleme, caută-le! Fii folositor, generos și cei din jur îți vor fi recunoscători și chiar te vor plăti pentru aportul tău. Pasiunea sănătoasă se evidențiază la punctul de întâlnire dintre efortul tău și nevoia celuilalt. Pasiunea reală și binefăcătoare are legătură directă cu satisfacția contribuției la binele altuia.

Dacă ești foarte ocupat urmărindu-ți pasiunile s-ar putea să ratezi șansele unei cariere extraordinare, s-ar putea să ratezi prietenii binefăcătoare și chiar partenerul potrivit nevoilor tale. Nu lăsa pasiunea să-ți limiteze viziunea!

Pentru a trăi o viață plină de semnificație nu este nevoie să-ți urmărești pasiunile. Succesul alimentează pasiunea mai mult decât el este alimentat de aceasta. „Controlează-ți pasiunile, căci altfel se vor răzbuna pe tine.”, spunea Epictet.

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...