vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Emisiuni Alături de tine Părintele, termostat emoțional pentru copil

Părintele, termostat emoțional pentru copil

“Copiii trăiesc pe o mare de emoții!” Alfabetizarea emoțională a copiilor este foarte importantă. Până la vârsta de 7 ani, copiii nu au cortexul cerebral dezvoltat aproape deloc, iar aceștia “gândesc” cu creierul emoțional. Află de la Ana Maria Ivan- miljoterapeut, care sunt metodele prin care putem educa copilul din punct de vedere emoțional.

 

Părintele funcționează ca un termostat și ajută copilul să-și regleze intensitatea trăirilor. Ana Maria Ivan, miljoterapeut, a fost în emisiunea ”Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan pentru a ne spune despre cum funcționează creierul copiilor.

 

 

Ce fac părinții în momentul în care copiii sunt agitați?

 

“În primul rând, trebuie să ne conectăm cu cei mici spunându-le cu voce tare ce observăm la comportamentul lor, dar și mai important este să le recunoaștem emoțiile. Adulții care nu-și pot stăpâni emoțiile, sunt copiii de altă-dată care n-au primit o educație sentimentală”, spune Ana Maria.

 

Cum sunt părinții termostat pentru sentimentele copiilor?

 

Important este ca părinții să le explice copiilor fiecare acțiune care îi poate afecta emoțional pe cei mici și să-și  ceară iertare de câte ori este necesar în fața acestora . Ana Maria Ivan răspunde:

”Ceea ce mulți nu înțeleg, este faptul că cei mici adoptă foarte mult din comportamentul nostru. Prima data este recomandat să lucrăm la noi, pentru a fi un exemplu pentru copil.

Dacă suntem părinți cu o lipsă de educație emoțională, le putem recomanda copiilor să citească Biblia. Acolo scrie clar cum să fim blânzi, buni și ascultători.”

 

Putem să fim propriul nostru termostat?

 

“Desigur. Este necesar, însă, să ne întoarcem în timp, să ne gândim la acțiunile care ne-au rănit și să ne punem în locul părinților noștri. Nu ne judecăm părinții, dar trebuie să-i analizăm.

Mai apoi, ar fi bine să îi rugăm pe cei apropiați să ne facă un jurnal, astfel încât să observăm situațiile în care reacționăm stângaci. Nu o facem în mod conștient, sunt reacții provenite din lipsa educației emoționale”, spune  miljoterapeutul.

În calitate de părinți, avem o responsabilitate foarte mare față de copiii noștri. Este necesar să ne cerem iertare când greșim și să avem grijă la comportamentul pe care îl avem în preajma lor. Copilul este reflexia părintelui.

 

Rețetă de ciocolată handmade | Alfabetizarea emoțională | Alături de tine – YouTube

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...