8.5 C
București
marți, 7 februarie 2023
Acasă Editoriale Educație Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte a vocii lăuntrice a acestora și pot crește sau scade stima de sine a unui copil.

Așadar cum îi facem pe copii să vorbească despre bullying?

Primul pas este să ne raportăm la aceste temeri ca fiind reale. Să fim conștienți că este responsabilitatea noastră  să îi facem să se simtă în siguranță vorbind despre agresiuni.

Ascultându-i cu atenție și îndrumându-i să analizeze pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a ameliora situația: „Nu trebuie să treci prin asta singur! Hai să găsim împreună strategii!”, încurajăm copiii să se gândească la soluții. Este esențial să vă păstrați calmul și să vă exprimați compasiunea:” Îmi pare rău că ți se întâmplă asta!”. Mulțumiți-i copilului că a avut puterea să vă povestească.

Atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să facă distincția între pâră și povestirea unei agresiuni și apoi să încurajeze distincția între ele, în rândul copiilor.  De multe ori copiii ascund o situație de tip bullying, prin care trec sau pe care o observă, pentru a nu fi etichetat ca fiind „pârâcios‟.

Poate fi extrem de dureros să afli că al tău copil a agresat un altul. Ideea de bază este că copiii vor face greșeli offline și online, iar rolul nostru este să îi îndrumăm să repare greșelile și să nu mai repete comportamentul, să își asume responsabilitatea, să blocheze agresorii, să folosească limitele de securitate, să apeleze la un adult, să se detașeze în caz de atac, să nu răspundă la impuls.

Strategiile de prevenire și intervenție vor funcționa eficient dacă sunt aplicate în mediul familial și au în componența lor următoarele:

  • petreceți cât mai mult timp cu copilul, timp de calitate din care să vă încărcați cu energie,
  • întrebați despre cum a decurs ziua lor,
  • manifestați-vă periodic curiozitate vis-à-vis de nevoile sau dorințele lor,
  • exersarea capacității de exprimare asertivă „nu îți dau voie sa îmi vorbești așa „, „stop, trebuie să te oprești” în caz de conflict.

Articol scris de Ramona Ioana David, Psiho Educational Social

2 COMENTARII

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Despre embargoul produselor petroliere

Despre embargoul produselor petroliere. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a discutat cu toţi marii importatori care activează în ţara noastră şi a primit asigurări că...

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică

Larisa Iordache, gimnasta care promovează terapia psihologică. Ea este o gimnastă română, medaliată olimpică, mondială și europeană, câștigătoare a medaliei de bronz în proba...

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul...

Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]