miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Educație Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului

Părintele poate crește sau micșora stima copilului. Mesajele pe care adulții le transmit copiilor sunt internalizate, într-un fel sau altul. Ele devin o parte a vocii lăuntrice a acestora și pot crește sau scade stima de sine a unui copil.

Așadar cum îi facem pe copii să vorbească despre bullying?

Primul pas este să ne raportăm la aceste temeri ca fiind reale. Să fim conștienți că este responsabilitatea noastră  să îi facem să se simtă în siguranță vorbind despre agresiuni.

Ascultându-i cu atenție și îndrumându-i să analizeze pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a ameliora situația: „Nu trebuie să treci prin asta singur! Hai să găsim împreună strategii!”, încurajăm copiii să se gândească la soluții. Este esențial să vă păstrați calmul și să vă exprimați compasiunea:” Îmi pare rău că ți se întâmplă asta!”. Mulțumiți-i copilului că a avut puterea să vă povestească.

Atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să facă distincția între pâră și povestirea unei agresiuni și apoi să încurajeze distincția între ele, în rândul copiilor.  De multe ori copiii ascund o situație de tip bullying, prin care trec sau pe care o observă, pentru a nu fi etichetat ca fiind „pârâcios‟.

Poate fi extrem de dureros să afli că al tău copil a agresat un altul. Ideea de bază este că copiii vor face greșeli offline și online, iar rolul nostru este să îi îndrumăm să repare greșelile și să nu mai repete comportamentul, să își asume responsabilitatea, să blocheze agresorii, să folosească limitele de securitate, să apeleze la un adult, să se detașeze în caz de atac, să nu răspundă la impuls.

Strategiile de prevenire și intervenție vor funcționa eficient dacă sunt aplicate în mediul familial și au în componența lor următoarele:

  • petreceți cât mai mult timp cu copilul, timp de calitate din care să vă încărcați cu energie,
  • întrebați despre cum a decurs ziua lor,
  • manifestați-vă periodic curiozitate vis-à-vis de nevoile sau dorințele lor,
  • exersarea capacității de exprimare asertivă „nu îți dau voie sa îmi vorbești așa „, „stop, trebuie să te oprești” în caz de conflict.

Articol scris de Ramona Ioana David, Psiho Educational Social

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...