vineri, septembrie 22, 2023
Acasă Editoriale Spiritualitate Papa: Ori suntem frați, ori totul se năruie

Papa: Ori suntem frați, ori totul se năruie

”Să ne ridicăm ochii la cer, pentru că cine îl adoră pe Dumnezeu cu inima sinceră îl iubește și pe aproapele. Fraternitatea ne face să ne deschidem față de Tatăl tuturor și să vedem în celălalt un frate sau o soră”, a spus papa Francisc în mesajul video transmis participanților la masa rotundă organizată la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, cu ocazia marcării, în 4 februarie 2022, a celei de-a doua ediții anuale a Zilei Internaționale a Fraternității, pe tema ”Sub același cer”

Fiind una din ”valorile fundamentale și universale”, spune papa în mesajul său, fraternitatea ar trebui să fie la baza relațiilor dintre popoare, astfel încât cei care suferă sau sunt dezavantajați să nu se simtă excluși sau uitați, ci primiți și susținuți ca parte a unicei familii umane. Suntem frați”.

De aceea, ”împărtășind împreună simțăminte de frățietate unii față de alții, trebuie să ne facem cu toții promotorii unei culturi a păcii care să încurajeze dezvoltarea sustenabilă, toleranța, incluziunea, înțelegerea reciprocă și solidaritatea.

Trăim toți sub același cer. Astăzi este timpul potrivit pentru a merge împreună, a nu lăsa pe mâine sau pentru un viitor care nu știm dacă va fi.

Astăzi este timpul potrivit pentru a merge împreună oameni care cred și toate persoanele de bunăvoință, împreună.

Este o zi prielnică pentru a da mâna unul cu celălalt, pentru a sărbători unitatea noastră în diversitate – unitate, nu uniformitate, unitate în diversitate – pentru a spune comunităților și societăților în care trăim că a venit timpul fraternității.

Cu toții împreună, pentru că este fundamental să fim solidari unul cu celălalt. De aceea, astăzi, repet că nu este timpul indiferenței: ori suntem frați, ori totul se prăbușește. Aceasta nu este o simplă expresie literară din tragedii, nu, este adevărul.

Ori suntem frați, ori totul se năruie: o vedem în micile războaie, în acest Al Treilea Război Mondial pe bucăți, cum se distrug popoarele, cum copiii nu au de mâncare, cum scade educația… Este o distrugere. Ori suntem frați, ori totul se dărâmă.”

Înființată în 2020 printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite, Ziua Internațională a Fraternității Umane este marcată anual în 4 februarie, dată în care papa Francisc și marele imam Ahmed Al-Tayyeb au semnat la Abu Dhabi ”Documentul privind fraternitatea umană pentru pacea mondială și coexistența comună”.

ULTIMELE ARTICOLE

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex

România nu va recunoaște statutul de soți în cuplurile de același sex. România va acorda drept de ședere soților de același sex ai cetățenilor...

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină

Declinul moral al societății și speranța în soluția divină. Într-o lume tot mai agitată și tulburată, este inevitabilă observarea declinului moral alarmant. Comportamentele destructive,...

Despre oboseala oculară

Despre oboseala oculară. Ochii sunt organe extrem de importante, reprezentând una dintre cele mai complexe și esențiale părți ale corpului uman, iar sănătatea ochilor...

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari

Cum gestionăm impulsivitatea la copiii școlari. Impulsivitatea este acea tendință minunată de a acționa înainte de a gândi, a se aventura fără să cunoască...