8.5 C
București
duminică, 14 august 2022
Acasă Editoriale Familie Papa efectuează un ”pelerinaj de pocăință” în Canada

Papa efectuează un ”pelerinaj de pocăință” în Canada

Specificul apropiatei călătorii apostolice a papei Francisc în Canada este exprimat de gestul concret al apropierii față de populațiile indigene: notează într-un editorial jurnalistul Andrea Tornielli, directorul editorial Vatican News.

 

La ”Angelus” de duminică, 17 iulie 2022, papa Francisc a spus că vizita sa în Canada este ”un pelerinaj de pocăință” prin care speră să contribuie la parcursul de vindecare și reconciliere după controversata chestiune a ”școlilor rezidențiale”.

„Din păcate, în Canada, mulţi creştini, inclusiv unii membri ai ordinelor religioase, au contribuit la politicile de asimilare culturală care, în trecut, au dăunat grav, în diferite feluri, populaţiilor native”, a spus papa Francisc în discursul său săptămânal adresat duminică celor prezenţi în Piaţa Sf. Petru.

Aproximativ 150.000 de copii au fost luaţi cu forţa din casele lor. Mulţi au fost supuşi la abuzuri, violuri şi malnutriţie în ceea ce Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere a numit în 2015 „genocid cultural”.

Scopul declarat al acestor şcoli, care au funcţionat în Canada în perioada 1831-1996, a fost de asimilare a copiilor indigeni.

Acestea au fost conduse de culte creştine în numele guvernului, majoritatea de către Biserica Catolică.

Aceste şcoli s-au aflat în centrul discuţiilor dintre papa Francisc şi indigeni, care au avut loc la Vatican în martie şi aprilie. Reamintind aceste întâlniri, papa a subliniat duminică faptul că şi-a exprimat „durerea şi solidaritatea pentru răul pe care l-au îndurat”.

„Mă pregătesc să efectuez un pelerinaj de pocăinţă care, cu harul lui Dumnezeu, sper să poată contribui la parcursul vindecării şi reconcilierii care a fost deja început”, a spus suveranul pontif.

Papa, în vârstă de 85 de ani, va vizita Edmonton, Maskwacis, Lac Ste. Anne, Quebec şi Iqaluit din teritoriul arctic al Canadei.

El va rosti nouă omilii şi va oficia două slujbe. Scandalul recurent al acestor şcoli a izbucnit din nou anul trecut după descoperirea rămăşiţelor a 215 copii pe locul unei foste şcoli rezidenţiale pentru minori indigeni, Kamloops, din provincia vestică Columbia Britanică, închisă în 1978.

Descoperirea a condus la noi solicitări pentru asumarea responsabilităţii.

De atunci, au fost găsite alte sute de locuri de înmormântare nemarcate.

Papa Francisc a fost ales în această funcţie la aproape două decenii de la închiderea ultimei astfel de şcoli.

Suveranul pontif a fost nevoit să anuleze o călătorie în Republica Democrată Congo şi Sudanul de Sud, la începutul lunii iulie, din cauza unei probleme la genunchi care l-a obligat să folosească mai întâi un fotoliu rulant şi mai târziu un baston.

Într-un interviu acordat Reuters pe 2 iulie, papa a făcut pentru prima dată publice detalii referitoare la starea sa, spunând că a suferit „o mică fractură” la genunchi când a făcut un pas greşit în timp ce avea un ligament inflamat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

ANM a emis Cod galben de ploi puternice pentru aproape toată țara!

Codul galben intră în vigoare azi la ora 12:00 și este valabil până luni la ora 22:00. La munte, în Oltenia, Muntenia, Moldova, zona...

Reacțiile demnitarilor români cu privire la victoriile lui David Popovici

David Popovici, copilul de aur al natației Române, a cucerit, la doar 17 ani, sâmbătă aceasta, medalia de aur în proba de 100 m...

Ministrul Digitalizări simte că România apreciază educația sa la fel de mult ca America

Studiile la universități din SUA, precum Stanford și Harvard, sunt un impediment în politica românească, a declarat ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.   Sebastian Burduja a devenit...

Echipă de baschet botezată în râul Iordan

„Am deschis un drum acum. Cred că vor fi și alte echipe universitare care vor dori să vină și să susțină această competiție și...