Orașul de interes actual din România. Oltenița este un oraș situat în sudul României, în județul Călărași, pe malul stâng al fluviului Dunărea, la granița cu Bulgaria. Este un oraș de dimensiuni mici, cu o populație de aproximativ 22.000 de locuitori, cunoscut pentru importanța sa istorică, geografică și culturală.
Orașul care propune prețuri mai mici și un trai mai bun
Multe persoane aleg să se mute în orașe mai liniștite, situate aproape de București, dar și unde traiul este mai ieftin. Un oraș pentru care multe persoane optează se află în județul Călărași.
Este vorba despre Oltenița, oraș cu o populație de 22.624 de locuitori, potrivit estimărilor din anul 2021. Este al doilea centru urban ca mărime și importanță din județul Călărași, după reședința de județ, și este port la Dunăre.
Orașul este punctul terminus al șoselei naționale DN4, care o leagă de București. Este legat de Capitală și prin calea ferată București – Oltenița.
Geografie și amplasare:
Oltenița este poziționată strategic la confluența râului Argeș cu Dunărea. Acest lucru îi conferă o importanță în transportul fluvial și comerțul pe apă. Proximitatea față de capitala București (aproximativ 60 de kilometri) face ca orașul să aibă o legătură ușoară cu centrele urbane mari din România.
Istorie:
-
Antichitate
Zona din jurul Olteniței a fost locuită încă din vremuri străvechi, cu dovezi arheologice ce atestă existența unei așezări neolitice, parte a culturii Gumelnița, una dintre cele mai avansate culturi preistorice din sud-estul Europei. În apropierea orașului, la marginea sudică, se află situl arheologic de la Gumelnița. Acolo s-au descoperit vestigii importante, inclusiv ceramică, unelte și figurine.
-
Evul Mediu
De-a lungul Evului Mediu, regiunea a avut o semnificație strategică datorită poziției sale la Dunăre. Ea a devenit un punct de apărare împotriva invaziilor otomane.
-
Epoca modernă
În secolul XIX, Oltenița a devenit un important punct comercial, în special datorită legăturilor pe Dunăre, care facilitau transportul de mărfuri, în special cereale și produse agricole, către porturile dunărene și mai departe către Marea Neagră.