8.5 C
București
luni, 16 mai 2022
Acasă Editoriale Actualitate OMS riscă să rămână fără fondurile venite din SUA

OMS riscă să rămână fără fondurile venite din SUA

Pandemia COVID-19 demonstrează necesitatea reformării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar SUA este posibil să nu mai reia vreodată finanţarea OMS, a declarat Secretarul de stat american Mike Pompeo.

În timp ce şeful diplomaţiei americane continuă atacurile la adresa OMS, democraţii din Camera Reprezentanţilor îl acuză pe liderul de la Casa Albă, Donald Trump, că transformă OMS-ul într-un ţap ispăşitor pentru a distrage atenţia opiniei publice de la modul în care a fost gestionată izbucnirea epidemiei noului coronavirus în SUA.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump, congresmenii democraţii cer revenirea asupra decizie de suspendare a finanţării acordate OMS, decizie adoptată de preşedinte săptămâna trecută, după ce a acuzat organismul ONU că este”sino-centric” şi că promovează dezinformările Beijingului despre izbucnirea epidemiei noului coronavirus.

Pompeo a declarat pentru Fox News miercuri seara că este nevoie de o “remediere structurală a OMS” pentru a i se corecta “deficienţele”.

Întrebat dacă solicită o schimbare în conducerea OMS, Pompeo a răspuns: “Chiar mai mult decât atât, se poate ca Statele Unite să nu mai revină niciodată la subscriere şi dolarii contribuabililor americani să nu mai ajungă la OMS”.

Într-un interviu acordat joi în cadrul unei emisiunii de radio, Pompeo a fost întrebat dacă vede o vreme în care rolul OMS ar putea fi preluat de o altă organizaţie.“O să aruncăm o privire fix asupra acestui aspect”, a spus secretarul de stat american.

“Dacă instituţia funcţionează cum trebuie, SUA se vor implica şi vor face parte din ea. Dacă nu livrează, dacă de fapt nu reuşeşte să obţină rezultatele dorite, vom lucra cu parteneri din întreaga lume pentru a oferi o structură, o formă, un model de guvernare care va livra, efectiv, conform scopurilor avute în vedere”, a răspuns secretarul de stat american.

OMS a negat acuzaţiile aduse de administraţia Trump, în timp ce China insistă asupra abordării sale transparente şi deschise.

https://www.a7tv.ro/este-sau-nu-noul-coronavirus-creat-in-laborator-ce-spun-serviciile-secrete-americane/

SUA au fost cel mai mare donator global al OMS.

În 2019, Washingtonul a contribuit cu peste 400 de milioane de dolari, sumă ce reprezintă aproximativ 15% din bugetul organismului ONU.

China a anunţat joi că va dona încă 30 de milioane de dolari Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care are nevoie de mai mult de 1 miliard de dolari pentru a finanţa lupta împotriva pandemiei de coronavirus ce a ucis peste 180.000 de persoane în întreaga lume.

Promisiunea vine la aproximativ o săptămână după ce preşedintele american Donald Trump a suspendat finanţarea OMS şi a acuzat organizaţia cu sediul la Geneva de promovare a “dezinformării” chineze cu privire la virus, apărut în oraşul Wuhan din centrul Chinei anul trecut.

https://www.a7tv.ro/raspunsul-directorului-laboratorului-din-wuhan-la-acuzatiile-aduse-de-sua/

″În acest moment crucial, sprijinirea OMS înseamnă sprijin pentru multilateralism şi solidaritate globală”, a declarat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o postare pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sportivii de performanță, risc mai mare de îmbolnăvire?

În timpul fiecărui joc de fotbal jucătorii aleargă, în medie, 9,65 km. Mai mult, fotbalul este un sport care a fost inventat în China,...

Secretarul general adjunct al NATO: ”Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar și umanitar”

Războiul din Ucraina, deși oarecum mai tăcut decât la început, este încă prezent pe în viața ucrainenilor. Adevărata bătălie este cea a propagandei, în...

Adrian Vasilescu: ”Ne vom îndrepta inevitabil către impozite mai mari”

”Criza economică atacă România din toate punctele de vedere. Guvernatorul și-a exprimat speranța, de la tribuna de la care a vorbit joi, că România...

Care este rolul bărbatului în societate?

Pentru a avea o societate sănătoasă și solidă, este foarte important să știm care este rolul bărbatului. Ce menire are acesta pe pământ, ce...