Duminică, Organizația Mondială a Sănătății a raportat o creştere record a numărului de cazuri de coronavirus la nivel global, în condițiile în care în 24 de ore au fost confirmate peste 230.000 de cazuri.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Statele Unite, Brazilia, India şi Africa de Sud.
Decesele au rămas constante la nivel global, la aproximativ 5.000 pe zi, potrivit Mediafax.
Cazurile globale de coronavirus se apropie de 13 milioane, potrivit agregatorului de statistici al Universității Johns Hopkins.
În aceste condiții, Organizația Mondiala a Sănătății a avertizat că țările afectate ar trebui să ia în calcul noi restricții, după ce relaxarea din ultimele două luni a dus la agravarea pandemiei de COVID-19.
„Multe state reușesc să gestioneze focarele și creșterile prin carantinarea unor zone geografice limitate, a unor mici regiuni, pentru a ține sub control răspândirea bolii.
Cred că este o chestiune de amploare. Statele pot și ar trebui să țină sub control boala prin aceste măsuri.
Cu toții dorim să evităm ca țările să revină la închiderea totală.
Nimeni nu dorește acest lucru, dar există situații în care este singura opțiune”, a spus Michael Ryan, directorul OMS responsabil pentru programul de urgențe.
De asemenea, vineri, Organizația Mondială a Sănătății avertiza că milioane de oameni din întreaga lume ar putea muri dacă există un al doilea val de infecții cu coronavirus.
Ranieri Guerra, director general asistent pentru inițiative strategice la OMS, a declarat că pandemia s-a răspândit până acum așa cum au anticipat oficialii din domeniul sănătății, potrivit DailyMail.
El a comparat COVID-19 cu focarul de gripă spaniolă din urmă cu mai bine de 100 de ani, despre care a spus că „a revenit atunci cu înverșunare” în septembrie și octombrie – când temperaturile s-au răcit.
Guerra a declarat pentru postul Rai TV din Italia:
„Comparația este cu gripa spaniolă, care s-a comportat precum COVID-19: a scăzut în vară și a revenit în mod aprig în septembrie și octombrie, provocând 50 de milioane de decese în timpul celui de-al doilea val”.
Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară din zilele noastre.