Olanda vrea să interzică smartphone-urile în clasă. Executivul condus de Mark Rutte a precizat că dispozitivele electronice vor fi permise în sălile de clasă doar când este nevoie de ele în mod specific, ca de exemplu în timpul lecțiilor de însușire a abilităților digitale, informează hotnews.ro.
Ce spune ministrul olandez al educației?
„Chiar dacă telefoanele mobile au ajuns întrepătrunse cu viețile noastre, ele nu își au locul în sala de clasă”.
„Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să primească oportunitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt un factor perturbator. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a adăugat el.
Olanda nu este prima țară care ia o astfel de decizie
În luna decembrie a anului trecut, Italia a luat o măsură similară.
„Într-ucât este un element de distragere a propriei atenții și a altora și o lipsă de respect față de profesori”, așa cum este deja stabilit de Statutul elevelor și elevilor din 1998 și de circulara ministerială nr. 30 din 2007. „Interesul elevilor și studenților, pe care trebuie să-l protejăm, este să stea în clasă pentru a învăța”, spunea ministrul Giuseppe Valditara.
”Telefonul distrage atenția elevilor, nu le permite să urmărează lecțiile în mod profitabil și este, de asemenea, o lipsă de respect față de figura profesorului, pentru care prioritară este restituirea autorităţii. Interesul comun pe care intenționez să-l urmăresc este cel al unei școli serioase, care prioritizează din nou învățarea și angajamentul”.
Ce spun studiile?
Un studiu recent al The Conversation sugerează că elevii, chiar și în școlile primare, ar putea avea maturitatea necesară pentru a contribui la elaborarea unor politici adecvate.
Pe de altă parte, unele cercetări au constatat că interzicerea utilizării telefoanelor mobile poate îmbunătăți performanțele academice ale elevilor. În special în cazul elevilor din medii defavorizate. Dar acest lucru nu a fost constatat în mod constant în alte studii de cercetare, subliniază The Conversation.
Unul dintre motivele neconcordanțelor în ceea ce privește rezultatele cercetărilor este faptul că studiile s-au concentrat pe diferite grupe de vârstă. Nu s-a ținut cont prea mult de maturitatea și motivația academică a copiilor.