Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a reacționat dur la intenția Comisiei Europene de a interzice folosirea termenului „Crăciun”, care ar trebui înlocuit cu „sărbători”. Este vorba despre un ghid intern de comunicare pentru oficialii UE, care, însă, a fost retras în urma reacțiilor politicienilor de dreapta, informează Digi24.
Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a comentat, pe Facebook, referitor la scandalul izbucnit pe marginea propunerii lansate de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli, la sfârşitul lunii octombrie, cu privire la noile principii de comunicare incluzivă.
Documentul a fost interpretat de ziarul italian Il Giornale drept tentantivă de interzicere a termenului „Crăciun”.
„Aud, în preziua Sărbătorii Naţionale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare naţională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Aceşti „unii” nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluţie prin care termenul „Crăciun” să fie înlocuit cu „sărbătoare”. Aflu că, de această dată, nu s-a reuşit. Pentru unii pare stupefiant, pentru alţii pare ideal, iar pentru cei mai mulţi faptul rămâne indiferent”, scrie Ioan-Aurel Pop pe pagina sa de Facebook.
Preşedintele Academiei Române face o comparaţie cu regimurile comuniste care au făcut acelaşi lucru: În România, cuvântul „Crăciun” a fost înlocuit cu „Sărbătorile de iarnă.
Scandalul a pornit de la un document intern al Comisiei Europene, întocmit de comisarul pentru egalitate, Helena Dalli,, care îi sfătuia pe oficiali să folosească un limbaj incluziv.
Oficialii care lucrează în Comisia Europeană au fost sfătuiţi să evite să presupună că toată lumea este creştină, albă şi căsătorită. În loc să se refere la Crăciun, oficialii ar trebui să spună „sezonul sărbătorilor”, sugerează documentul, relatează The Guardian.