vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Emisiuni Știrea cea bună Octavian Olariu - omul cu monoxila

Octavian Olariu – omul cu monoxila

Greu de conceput în afara unui tiranic imperativ al stabilității, sculptura nu abordează mișcarea decât pentru a o suspenda. În cel mai bun caz, ea o sugerează doar, printr-un ingenios joc de axe, sau prin modelajul „impresionant” al suprafețelor. Dincolo, însă, de asemenea artificii, sculptura rămâne mereu tehnica de a găsi punctul de optimă imobilitate al oricărei mișcări.”

Cu aceste cuvinte își începe discursul biografic adresat lui Octavian Olariu de către Andrei Pleșu în revista ”Arta” nr. 8/1979.

Cine este Octavian Olariu, omul cu monoxila?

Octavian Olariu s-a născut în Bretea Mureșană, Hunedoara, în anul 1931. În perioada 1957 – 1963 a urmat Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, specializarea Sculptură, Cluj-Napoca, România.

Sculptorul a intrat în Cartea Recordurilor, ca autor al celei mai mari monoxile din lume – o sculptura mobilă de 7.40 m înălțime și 1.40m diametru, pe care artistul a realizat-o în orașul Osoppo, din Italia.

Ce este monoxila?

Într-un text mai vechi, reprodus în album, Andrei Pleșu definește monoxila și descrie lucrările lui Olariu:

„El a gasit procedeul — stupefiant — de a converti volumul rudimentar al oricărui bloc de lemn într-un adevărat labirint de articulații și aceasta doar prin câteva crestături judicios calculate. Olariu reușește, cu alte cuvinte, să obțină numai cu ferăstrăul ceea ce, de obicei, nu e de închipuit decât la capătul unei laborioase manipulări de șuruburi, cuie, încleieri și balamale. Sculptura lui e precisă până la formulă și totuși de o abia controlabilă fantezie. E simultan ecuație și metaforă”.

Octavian Olariu – omul cu monoxila, prezent în platourile A7tv

Prezent fiind în emisiunea ”Știrea cea bună” cu realizatorul Cornel Dărvășan, Octavian Olariu depănează amintiri în legătură cu o altă piesă incredibilă de a sa, Căpitanul Erou de la 1877 Bâjgoiu (Giurgiu, bronz):

Mă duc la minister. Îmi spune: Du-te că se dau niște busturi. Mă duc acolo să cer și eu unul. Îmi spune mai tăios că nu se mai poate, le-a dat pe toate. Și am dat să plec. Și m-a chemat înapoi și mi-a arătat pe o masă numai gravuri cu eroii de la 1877. Și îl aleg pe unu. Și fac sculptura. Când intră după cel care m-a lăsat până la urmă, a zis că parcă vede acest erou în carne și oase. Și a pus-o prima la intrare în parc.

Aici poți vedea întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...