Obiceiurile financiare care ne lasă fără bani. Iată ce avem de făcut dacă dorim să mai punem și în contul de economii. Criza financiară scufundă din ce în ce mai mulți români în datorii care parcă nu se mai termină. Însă putem trece și peste această perioadă cu succes dacă eliminăm niște cheltuieli inutile din viața noastră.
1. Nu lăsa emoțiile să te acapareze mereu
Când avem bani este foarte ușor să ne lăsăm duși de val. Aparent, aceasta este o mare problemă pentru foarte mulţi oameni, pentru că vrem cu toții să profităm de o viață cât mai comodă și „ușoară”.
Stabilitatea financiară, însă, poate fi realizată numai dacă învățăm să ne controlăm și să ne monitorizăm cheltuielile impulsive.
Când plănuiești să îți cumperi o casă e o decizie importantă, iar cei care consideră că e mai rentabil să cumpere o casă, în loc să stea cu chirie, fac o mare greșeală. Statul cu chirie oferă un anumit grad de libertate pe care dreptul de proprietate nu îl poate egala. Sunt mai multe motive aici: schimbarea jobului și modul în care familia evoluează îți pot schimba rapid nevoile. Uneori, poate fi mai dificil și chiar mai scump să vinzi o casă, când ajungi la concluzia că nu mai corespunde nevoilor tale.
3. Contul de economii este obligatoriu
Persoanele stabile din punct de vedere financiar cheltuie întotdeauna mai puțin decât câștigă. Chiar dacă nu ai un capital prea mare, poți să îți permiți să cumperi lucrurile importante și corecte fără să cheltui mai mult decât îți permiți. În acest fel poți economisi bani.
4. Despre datorii cu bune și cu rele
Împrumuturile pe care le facem azi pentru studiile superioare sau pentru niște calificări, s-ar putea să ne ajute în viitor să ne asigurăm mijloacele de existență și să amortizăm de sute de ori acele investiții în educația noastră.
Cardurile de credit pot fi o povară dacă le folosești iresponsabil sau nu le alegi pe cele potrivite. Dar atât timp cât achiți complet datoria în fiecare lună, cardurile de credit care oferă recompense sau cash back îți pot oferi un mare avantaj.
Nu toate creditele sunt la fel. De exemplu, împrumuturile cu dobânzi mari (cum sunt creditele de consum) nu sunt identice cu împrumuturile cu dobânzi mici (cum sunt creditele ipotecare).
Datoriile „rele” au și efecte psihologice negative, care „apasă” debitorul, deci cel mai bine este să le plătești repede şi să le eviți pe viitor.