Obiceiuri care ne sabotează sănătatea. Obiceiuri pe care mulți dintre noi le practicăm și de multe ori poate nici nu suntem conștienți de ele. Experții doc.ro ne spun că majoritatea oamenilor știu că fumatul și consumul în exces de alimente procesate sunt dăunătoare pentru sănătate. Însă există multe alte obiceiuri care îți pot sabota încetul cu încetul starea de bine.
1. Stai treaz până tarziu
S-ar putea să crezi că dacă îți amâni ora de culcare cu încă 30 de minute, poți să faci încă câteva sarcini înainte să mergi la somn. Și poate crezi că te vei odihni din plin, dacă ziua următoare dormi puțin mai mult.
Studiile arată, însă, că momentul în care dormi ar putea fi aproape la fel de important ca și cât de mult dormi. Dacă stai treaz până târziu și dormi mai târziu dimineața următoare, ai șanse mai mari să iei decizii mai puțin bune pentru tine pe parcursul zilei.
2. Ignori sănătatea pielii
Este foarte important să aplicați SPF zilnic. Deoarece purtarea de protecție solară chiar și în zilele înnorate îți poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele (inclusiv melanom) cu 40% până la 50%.
De asemenea, evită bronzatul la salon. În 2014, Food and Drug Administration a etichetat dispozitivele de bronzare cu ultraviolete ca având un risc moderat până la ridicat de a dezvolta cancer cu celule scuamoase, cancer bazocelular și melanom.
3. Risipești bani
Deși o achiziție pe moment te pot face să te simți mai bine, scăderea bugetului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung. Atât în privința contului tău, cât și a sănătății tale.
Un studiu publicat în Clinical Psychology Review a găsit o corelație între bolile mintale și problemele financiare. Cercetătorii au concluzionat că probabilitatea de a avea o problemă de sănătate mintală este de trei ori mai mare în rândul persoanelor care au datorii. În plus, a existat chiar o legătură mai mare între sinucidere și datorii.
4. Mănânci când nu îți este foame
Există multe motive pentru care ai putea să iei o gustare sau să servești o porție de mâncare în plus. Mai ales atunci când nu îți este tocmai foame. Mâncatul pe bază de stres, mâncatul pe timp de noapte sau mâncatul exagerat la diverse evenimente. Acestea sunt doar câteva motive pentru care s-ar putea să mănânci mai mult decât ai nevoie de fapt.
Consumul de calorii suplimentare te poate face să devii supraponderal. Și excesul de greutate crește riscul unor multiple probleme de sănătate, cum ar fi: diabet de tip 2, tensiune arterială crescută, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, osteoartrită, apnee de somn, anumite tipuri de cancer, boli de rinichi.