8.5 C
București
vineri, 5 iunie 2020
Acasă Editoriale Actualitate Obama scapă de urmărire penală. Ce acuzații i se aduceau fostului președinte?

Obama scapă de urmărire penală. Ce acuzații i se aduceau fostului președinte?

Donald Trump a fost ”surprins” la aflarea veștii conform căreia ministrul american al justiţiei, Bill Barr nu intenţionează să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Barack Obama sau pe vicepreşedintele acestuia, Joe Biden, pentru rolul lor la începutul anchetei ruse, notează Agerpres, care citează AFP.

Investigaţiile asupra unei posibile înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican la prezidenţialele din 2016 au fost „o nedreptate gravă” şi au fost iniţiate „fără fundament legal”, a estimat ministrul într-o conferinţă de presă.

Dar, „oricare ar fi fost nivelul de implicare” a lui Barack Obama şi Joe Biden în deschiderea acestor investigaţii, „nu cred, pe baza informaţiilor de care dispun în prezent”, că ei riscă urmărirea penală, a adăugat Bill Barr.

Deranjat mai mult de doi ani de această anchetă, care s-a încheiat cu absenţa unor dovezi privind o înţelegere secretă, Donald Trump s-a declarat mereu victima unei „vânătoare de vrăjitoare”, pusă la cale de democraţi cu sprijinul simpatizanţilor din rândul poliţiei federale.

De câteva zile, el a reluat atacurile împotriva predecesorului său, vorbind destul de evaziv despre un „Obamagate” şi reclamând convocarea lui pentru o audiere în Senat.

În acelaşi timp, îi cere socoteală fostului vicepreşedinte Joe Biden cu care se va înfrunta la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Bill Barr şi-a exprimat luni regretul că sistemul judiciar american a fost folosit „ca o armă politică” în cursul ultimilor ani şi a promis să pună capăt acestui „cerc vicios”.

Pe viitor, „orice anchetă asupra unui candidat la prezidenţiale va trebui aprobată de mine”, a anunţat ministrul, considerat, totuşi, unul dintre cei mai fideli apărători ai preşedintelui Trump.

Acesta din urmă a fost luat prin surprindere de afirmaţiile ministrului justiţiei.

„Sunt surprins, pentru că Obama ştia tot ce se petrecea”, a spus el presei la Casa Albă.

„Obama şi Biden erau la curent”, a insistat liderul administraţiei de la Washington, deplângând „o justiţie cu două viteze”.

„Penal sau nu, în orice caz a fost grav şi sunt mulţi indivizi implicaţi care ar trebui să plătească un preţ mare”, a mai declarat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

George Floyd – ultimele 20 de minute de viață

Ultimele 20 de minute din viața lui George Floyd, afro-americanul omorât prin sufocare de polițiști, au fost reconstituite de procurorii americani. Cei patru polițiști care...

Focare de poluare în Portul Constanța

Un adevărat dezastru ecologic în Portul Constanța! Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet a povestit pe pagina sa de Facebook că a găsit,...

5 IUNIE ÎN ISTORIE

În fiecare an, pe data de 5 iunie aniversăm Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea...

REȚETA A LA FABIEN “FRUCTE GRATINATE”

Această rețetă cât se poate de simplă poate trece drept un desert sofisticat și neobișnuit cu care ne putem încânta musafirii, însă este foarte...

COMENTARII RECENTE