Oamenii superficiali și ,,excelența” mediocră

Oamenii superficiali și ,,excelența” mediocră. Celebrul Oscar Wilde spunea că ,,Superficialitatea este cel mai mare defect”. Pornind de la această zicere putem observa acest defect în toate domeniile vieții. Întâlnim muncă superficială, gândire superficială, relații superficiale, comunicare superficială, performanță mediocră și lista poate continua.

Superficialitatea a devenit un fel de sos toxic, în care ne ducem existența, crezând totodată că suntem extraordinari și că merităm în schimbul ei aplauze, aprecieri și chiar distincții.

Despre mediocritate

Filosoful canadian Alain Deneault a publicat în 2015 o lucrare de analiză socială, numită La Médiocratie, unde observă cu acuratețe faptul că în societatea actuală, tot mai globalizată și interconectată, există o tendință crescătoare și îngrijorătoare de a promova mediocritatea.

Această tendință, spune Deneault, duce inevitabil către societăți mediocratice, societăți conduse de către mediocri pentru mediocri. În cazul societății românești, lucrurile sînt și mai îngrijorătoare, deoarece de mai bine de 30 de ani avem parte de o școală mediocră, în derivă. Problema e că această școală mediocră naște inevitabil mediocri, mediocri care sînt absorbiți și chiar cultivați în societate pentru a ne deveni conducători. Acești mediocri sînt indivizi „căldicei”, nici buni, nici răi, care se mențin instinctual pe linia de plutire și care, deși nu fac performanță, sînt bine încadrați și integrați în societate.

Nu vorbim aici de individul mediu, orice ar însemna acest lucru, ci de mediocrii instalați în funcții de putere, de mediocrii care decid pentru ceilalți. Acest lucru se întîmplă peste tot: în ministere, în universități, în școli și licee, în spitale, în primării, în întreprinderi și societăți comerciale. Mediocrii se subordonează aproape instinctual unei ordini prestabilite și se integrează natural într-un sistem dat. Sînt obedienți prin firea lor și știu să joace conform regulilor.

Nu contestă ordinea, sistemul, conducătorii. Ei doar execută, uneori executând la propriu semeni de-ai lor, conștiința lor morală fiind externalizată și subordonată intereselor conducătorului. Ei sînt mai mult decît dezirabili pentru o anumită categorie de conducători, căci nu sînt incomozi ca ceilalți, contestatarii sistemului, care vor schimbare, îmbunătățire, uneori chiar revoluție. Nu, pentru mediocrați, lucrurile sînt bine așa cum sînt, nu e cazul să ne zbatem inutil, avem un post căldicel, de ce să îl punem în primejdie? Mai schimbăm pe ici, pe colo, dar nu e cazul să zguduim sistemul.

Oamenii superficiali și ,,excelența” mediocră

În emisiunea ”Dă sens vieții”, cu realizatorul Ionică Herlea, invitata Arlina Morava, cântăreașă soprană, oferă o opinie despre mediocritate:

”Din păcate eu o numesc boala secolului. Pentru că ne dorim ca totul să meargă cât mai repede și să fie profitul foarte mare. Lucru care se simte enorm și în industria artistică. Se promovează nevalorile pentru că asta se cere de la nevaloroși. Eu cred că publicul are nevoie de educație. Tot publicul este cel care apreciază sau care nu apreciază. Din moment ce totul este comercial și se folosește de toată această tehnologie care avansează, oamenii sunt amețiți. Puțini sunt aceia care acceptă și primesc frumosul și calitatea umană. Dar și valorile artistice ale fiecărui instrumentist, cântăreț, actor etc.”

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...