miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Sănătate O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență

O planetă infectată de demență. Numărul persoanelor adulte care trăiesc cu demenţă la nivel mondial este pe cale să se tripleze, ajungând la 153 de milioane până în 2050, potrivit primului studiu de acest gen.

Studiul intitulat ”The Global Burden of Disease” este primul care oferă previziuni pentru adulţii de 40 de ani şi peste această vârstă din 195 de ţări din întreaga lume. Constatările au fost publicate în jurnalul ştiinţific The Lancet Public Health.

Cercetătorii americani au declarat că această înmulţire dramatică a cazurilor, de la aproximativ 57 de milioane în 2019, s-ar datora în principal creşterii populaţiei şi a îmbătrânirii acesteia. Însă această creştere ar fi alimentată de mai mulţi factori de risc pentru demenţă – inclusiv obezitatea, fumatul şi hiperglicemia -, au spus ei.

Guvernele lumii sunt rugate să acționeze în acest sens

Directorul executiv al Alzheimer’s Research UK, Hilary Evans, care nu a fost implicată în acest studiu, a declarat că cifrele ”prezintă amploarea şocantă a demenţei în întreaga lume”.

”Trebuie să avem acţiuni globale concertate pentru a evita triplarea acestei cifre. Demenţa nu afectează doar la nivel individual, ci poate distruge familii întregi şi reţele de prieteni şi persoane dragi. Costul personal sfâşietor al demenţei merge mână în mână cu impacturi economice şi sociale uriaşe, consolidând necesitatea ca guvernele din întreaga lume să facă mai mult pentru a proteja vieţile acum şi în viitor”, a precizat ea.

”Pentru a avea cel mai mare impact, trebuie să reducem expunerea la principalii factori de risc din fiecare ţară. Pentru majoritatea, aceasta înseamnă extinderea programelor adecvate la nivel local, cu costuri reduse, care susţin alimentaţia mai sănătoasă, mai multe exerciţii fizice, renunţarea la fumat şi îmbunătăţirea accesului la educaţie”, a declarat autoarea principală a studiului, Emma Nichols, de la Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME) de la Universitatea din Washington, Statele Unite.

Ce este demența?

Demența este un termen medical folosit pentru a descrie deteriorarea capacității mintale. Nu este o afecțiune în sine, este un simptom asociat cu declinul memoriei sau cu alte abilități de gândire. Cel mai adesea, demența este asociată cu boala Alzheimer, deși nu toate cazurile diagnosticate sunt Alzheimer (cele mai multe sunt).

Este important de știut că simptomele demenței se pot manifesta la orice vârstă, dar mai ales după 65 de ani. Este vorba despre persoane care nu-și mai pot duce activitățile de zi cu zi la bun sfârșit, au dese schimbări de dispoziție, suferă de tulburări de personalitate și nu mai comunică eficient cu cei din jur, chiar cu cei apropiați.

Cum putem preveni apariția demenței?

Un studiu recent a arătat că, cu cât ai un stil de viață mai sănătos, cu atât ești mai puțin susceptibil să dezvolți demență. Chiar dacă riscul tău este mare. O echipă de cercetare de la Universitatea Johns Hopkins din Maryland a folosit date colectate între anii 1987 și 2019 de la peste 11.000 de persoane din SUA, cu vârsta medie de 54 de ani la începutul studiului. Persoane care au fost urmărite timp de 26 de ani. 8823 dintre participanți erau în principal de origine europeană. 2738 erau în principal de origine africană.

Oamenii de știință au conceput un scor pentru fiecare participant pe baza a șapte factori legați de sănătate:

1. renunțarea la fumat
2. alimentația sănătoasă
3. greutatea corporală potrivită
4. mișcare efectuată regulat
5. valori normale ale glicemiei
6. valori normale ale colesterolului
7. valori normale ale tensiunii arteriale.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...