Comisia Europeană a prezentat viziunea, obiectivele și căile pentru a asigura o schimbare digitală reușită a Europei până în 2030.
UE dorește să fie suverană din punct de vedere digital, într-o lume deschisă și să aplice politici digitale care să permită atât cetățenilor, cât și întreprinderilor să beneficieze de un viitor digital prosper, care pune oamenii pe primul plan, conform unui comunicat de presă emis de Comisia Europeană.
Comunicatul a apărut în urma apelului președintelui Ursula von der Leyen de a transforma următorii ani în „deceniul digital” al Europei.
Busola pentru dimensiunea digitală a Europei
Comisia Europeană propune o “Busolă pentru dimensiunea digitală” prin care să se schimbe ambițiile digitale ale UE pentru anul 2030 în dispoziții concrete.
Obiectivele acestea vor fi scrise într-un program strategic care urmează să fie convenit cu Parlamentul European și Consiliul. Acestea se axează pe patru elemente esențiale:
1) cetățeni cu competențe digitale și profesioniști cu înaltă calificare în domeniul digital; până în 2030, cel puțin 80 % dintre adulți ar trebui să aibă competențe digitale de bază,
2) infrastructuri digitale securizate, performanțe și sustenabile; până în 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților,
3) transformarea digitală a întreprinderilor; până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială
4) digitalizarea serviciilor publice; până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale electronice.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat:
„Europa are ocazia unică de a se reconstrui mai bine. Prin intermediul noului buget multianual și al Mecanismului de redresare și reziliență, am mobilizat resurse fără precedent pentru investiții în tranziția digitală.
Pandemia a arătat cât de importante sunt tehnologiile și competențele digitale pentru muncă, studii și comunicare, dar a revelat și aspectele care trebuie îmbunătățite.
Acum trebuie să facem din acest deceniu deceniul digital al Europei, astfel încât toți cetățenii și toate întreprinderile să poată avea acces la cele mai bune condiții pe care le poate oferi lumea digitală. Busola pentru dimensiunea digitală propusă astăzi ne oferă o imagine clară a modului în care putem realiza acest lucru.”