O dietă sănătoasă pentru inimă și creier. În cadrul emisiunii De vorbă cu doctorul, prezentată de Consuela Bălașa, Dr. Diana Stan, expert în neuronutriție, a explicat cât de important este regimul alimentar echilibrat pentru sănătatea creierului și a inimii. Ea subliniază că o alimentație corectă reduce riscul afecțiunilor cardiace și neurodegenerative. Dar poate contribui semnificativ și la îmbunătățirea stării de bine și la prevenirea anumitor tulburări de dispoziție.
Nutriția și creierul
Creierul, prin structura sa complexă, răspunde puternic la stimulii externi, inclusiv la alimentație. Neurotransmițătorul dopamină joacă un rol cheie în reglarea stării de bine și a motivației.
Dr. Stan explică: „Când noi consumăm anumite substanțe, creierul eliberează dopamină. Dopamina este acel neurotransmițător care are legătură cu plăcerea. Totodată, chiar și atunci când mâncăm se eliberează dopamină.”
De aceea, o dietă sănătoasă poate deveni o sursă autentică de plăcere, oferind o alternativă valoroasă la obiceiurile dăunătoare precum fumatul sau consumul de dulciuri în exces.
Cum renunțăm la obiceiurile nesănătoase?
Dr. Stan recomandă persoanelor care își doresc să renunțe la obiceiuri nesănătoase să încerce să înlocuiască aceste gesturi cu alegeri alimentare plăcute și sănătoase. Spre exemplu, pentru cei care se confruntă cu dorința de a consuma dulciuri, ea sugerează alegerea unor alimente hrănitoare, dar atractive vizual și olfactiv:
„Îmi întreabă unele persoane cum să renunțe la fumat sau ce să facă atunci când vor să mănânce o ciocolată. Și eu le spun să își aleagă un aliment care le place foarte mult și să incorporeze lângă niște alimente foarte sănătoase. Poate o farfurie colorată, vizual, pentru că și creierului îi va plăcea asta. Sau alegeți un aliment care miroase frumos sau un miros care îți aduce aminte de copilărie.”
Alimentele bogate în nutrienți – precum legumele, fructele și nucile – sunt elemente esențiale pentru sănătatea creierului și a inimii. Ele aduc un aport important de antioxidanți, vitamine și grăsimi sănătoase.
Adoptarea unei diete sănătoase poate transforma obiceiurile alimentare nesănătoase într-o sursă de satisfacție și echilibru, îmbunătățind sănătatea fizică și mentală, și contribuind la o calitate a vieții mai bună pe termen lung.