sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Numărul oamenilor cu demență este în creștere, în ciuda planurilor de prevenție...

Numărul oamenilor cu demență este în creștere, în ciuda planurilor de prevenție ale OMS

Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență, o afecțiune neurologică care le răpește memoria și care produce pagube de peste 1,3 trilioane de dolari pe an, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citata de Reuters.

 

Starea progresivă poate fi cauzată de un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale sau boala Alzheimer. Odată cu îmbătrânirea populației, se estimează că numărul bolnavilor care suferă de demență va ajunge la pragul de 78 de milioane până în 2030.

De asemenea, OMS a precizat că numărul persoanelor cu demență poate atinge pragul de 139 de milioane până în 2050.

Doar o țară din patru are o politică națională în vigoare prin care sprijină pacienții cu demență și familiile acestora, a mai transmis OMS, îndemnând în același timp guvernele să facă față mult mai bine provocărilor ce țin de sănătatea publică.

„Demența le răpește milioanelor de oameni amintirile, independența și demnitatea, dar ne răpește și nouă, celor care nu suntem afectați direct de această boală, oamenii pe care îi cunoaștem și îi iubim”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Miniștrii Sănătății au convenit în 2015 asupra unui plan global de acțiune, care să includă diagnosticarea timpurie și furnizarea de asistență medicală în privința persoanelor care suferă de demență. Cu toate acestea, multe dintre țări nu reușesc să-și îndeplinească obiectivele fixate pentru anul 2025, se afirmă în raportul OMS.

Dr. Oana Cuzino explică prin ce trec pacienții și aparținători persoanelor cu dizabilități în țara în care demența încă este un subiect și un diagnostic tabu:

„Pacienții bolnavi de demență ar trebui îngrijiți astfel încât efectele demenței să fie resimțite cât mai puțin și calitatea vieții să fie îmbunătățită.

În primele stadii ale bolii, persoanele din jur trebuie să ofere sprijin bolnavului, să nu aibă reacții furioase atunci când pacientul care suferă de demență uită ceva și să fie în permanență în jurul acestuia.

Pe măsură ce boala avansează, însă, siguranța pacientului devine prioritară întrucât acesta devine capabil să își facă rău singur.

Controalele de rutină, la medicul specialist, trebuie făcute o dată la 3-6 luni, în funcție de fiecare caz în parte”

SourceReuters

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...