Nu toate studiile științifice sunt reale, este concluzia unui grup de cercetători germani. Aceștia au folosit inteligența artificială pentru a depista anumite tipare care se repetă în cazul studiilor dubioase care sunt trimise spre publicare către revistele de specialitate.
Care a fost rezultatul?
Nu mai puțin de 5.000 de articole au fost supuse acestui test, fiind vorba de articole publicate numai în anul 2020. Iar AI a spus că 28% dintre ele sunt falsuri. Având în vedere că numărul de studii de profil publicat în 2020 a fost de circa 1,3 milioane, facem un calcul simplu și vedem că în jur de 300.000 de studii nu sunt ceea ce ar trebui să fie.
Chiar și dacă luăm în calcul că inteligența artificială mai poate da și rateuri, la circa 100 de studii semnalate de AI, doar 37 ar putea fi autentice. Cum spuneau autorii, studiul de față se referă strict la articolele din domeniul medicinei. Cine știe câte falsuri pot exista în toate celelalte domenii?
Și atunci, ce e de făcut?
Ai putea consulta meta-analize pe tema de interes.
O meta-analiză este un tip de studiu care combină rezultatele mai multor cercetări științifice pe aceeași temă. Nu doar că rezultatele studiilor sunt combinate. Dar are loc și un proces de selecție riguros al studiilor găsite. Pentru a include în analiză studii cu bias scăzut, fără conflicte de interes, cu o metodologie corectă, cu raportări clare și complete.
Cercetătorii calculează și mărimea efectului (effect size) pentru fiecare studiu eligibil. Acest indicator ne arată cât de mare este impactul pe care îl are intervenția analizată.
Nu toate studiile sunt la fel!
- În ce ai mai multă încredere. Într-un studiu realizat de un cercetător care este promotor, practicant al terapiei/tehnicii despre care publică un studiu sau într-un cercetător independent, care nu are niciun interes?
- Ai avea mai multă încredere într-un studiu cu 20 de participanți sau în unul cu 500?
- Ai avea mai multă încredere într-un experiment cu grupuri de control sau într-un studiu corelațional (asociere scoruri chestionare)?
- În ce ai mai multă încredere: într-un studiu care este publicat într-o revistă de slabă calitate, în care poate publica oricine și care nu are recenzori independenți?
Sau într-un jurnal științific peer-reviewed?