duminică, februarie 25, 2024
Acasă Articole Noutăți Nu te lăsa păcălit de orice ofertă sau ocazie online!

Nu te lăsa păcălit de orice ofertă sau ocazie online!

Nu te lăsa păcălit de orice ofertă sau ocazie online! Înșelătoriile din mediul online au evoluat destul de mult în ultima perioadă. Inclusiv prin folosirea inteligenței artificiale (artificial intelligence – AI). Astfel că nivelul de precauție, în context profesional sau personal, ar trebui să fie chiar mai ridicat. De la e-mailurile care pretind a fi trimise de autoritățile fiscale sau de poliție, am ajuns la e-mailuri în care ni se spune că site-ul companiei încalcă dreptul de autor al cuiva. Ori conține diverse vulnerabilități și emitentul se oferă să ne ajute cu remedierea lor.

Cazul Robert Matache 

Robert Matache, cunoscut sub pseudonimul online Robert MTK, a fost reținut de procurori în urma acuzațiilor de înșelăciune, după ce a indus în eroare mai multe persoane, angajându-se să le ofere asistență în diverse proiecte cu scopul de a obține finanțări europene.

Polițiștii din București l-au reținut pe Robert Matache, care este acuzat că a fraudat numeroși români. Conform declarațiilor autorităților, individul deținea funcția de administrator al unei firme de consultanță. Avea responsabilitatea de a asista oamenii în elaborarea și depunerea proiectelor pentru a accesa fonduri europene. Cu toate acestea, Robert Matache lua avansurile financiare, dar ulterior nu îndeplinea nicio activitate în folosul clienților.

În timpul perchezițiilor, autoritățile au descoperit peste 500 de contracte încheiate de Robert Matache cu alți indivizi, oferind servicii de consultanță pentru redactarea proiectelor. După 24 de ore petrecute în detenție, tânărul a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Două metode prin care poți fi păcălit online

1. ”Pune link-ul ăsta în site și suntem ok”

Asta am auzit-o de la câțiva oameni din România, deja e destul de larg răspândită. Un e-mail, aparent venit de la un avocat dintr-o societate de avocatură americană, explică faptul că ai folosit în site-ul tău o anumită imagine fără aprobarea clientului său. Ți se mai explică, apoi, că e ok dacă pui un link pe site spre imaginea în cauză (ți se dă și linkul). Dacă nu te conformezi în 5 zile, o să faci obiectul unui caz instrumentat conform DMCA (Digital Millennium Copyright Act din SUA – un fel de legea dreptului de autor de la noi, dar pe alte coordonate).

2. Metoda ”accidentul”, în format AI

Probabil că știți, prin metoda ”accidentul”, persoane de bună-credință, alese după diferite criterii, sunt păcălite telefonic să trimită sume de bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate. Acestea au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate. ”Fiul dumneavoastră a suferit un accident și are nevoie de bani, îi puteți vira aici”. Eh, mai nou, metoda s-a îmbunătățit substanțial prin implicarea unui mix A.I. / înșelătorie clasică. Cu ajutorul AI, o mulțime de instrumente online ieftine pot transforma un fișier audio într-o replică a unei voci. Astfel permițând unui escroc să-l facă să „citească” orice script i s-ar pune în față.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...